Besparingen hoger onderwijs treffen Limburg dubbel zo hard

Print
Besparingen hoger onderwijs treffen Limburg dubbel zo hard

Foto: archief

Zelfs als het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs verhoogt, zal dit het inkomensverlies - door de besparingen - voor UHasselt, PXL en KHLim niet compenseren. In Limburg zijn er namelijk meer beursstudenten dan in andere provincies en die betalen minder.

“Wij hebben minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gevraagd om daar rekening mee te houden”, zeggen Luc De Schepper, rector van de UHasselt en Ben Lambrechts, directeur van PXL. “Ze heeft daar in elk geval nota van genomen.”

Beursstudenten betalen op dit moment 104 of 410 euro in plaats van 620 euro. Ook als volgend jaar het inschrijvingsgeld verhoogt, blijft deze sociale correctie bestaan. “Een provincie als de onze wordt dus dubbel hard getroffen”, zeggen zowel Lambrechts als De Schepper. “Met de sluiting van Ford, wordt dit nog erger.”

“De Universiteit Hasselt heeft 21,5 procent beursstudenten, KU Leuven heeft er 14,95 procent”, verduidelijkt rector De Schepper. De Limburgse hogescholen PXL en KHLim zitten zelfs aan 30 procent terwijl dat bij de KHLeuven 22 procent is.

Voor een beursstudent krijgt het hoger onderwijs wel meer subsidies. “Maar een beursstudent kost ons ook meer, die heeft bijvoorbeeld ook recht op een toelage voor zijn computer”, zegt De Schepper.

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.