© Photo News

Parket kan geen duidelijkheid scheppen over overlijden Igor Decraene

Het valt niet uit te maken of het overlijden van de jonge wielrenner Igor Decraene een wanhoopsdaad of een ongeval was. Dat meldt de Gentse afdeling van het Oost-Vlaamse parket.

vml

De 18-jarige Decraene, wereldkampioen tijdrijden bij de junioren, werd zaterdagmorgen na een avondje stappen gegrepen door een trein in het Oost-Vlaamse Zulte. Over de omstandigheden heerste meteen verwarring. De machinist sprak van een jongen die niet van de sporen sprong. Het gerecht vermoedt nu dat het om een tragisch ongeval gaat maar kan officieel geen uitsluitsel brengen:

‘Uit het toxicologische onderzoek blijkt dat er een hoge graad van alcoholintoxicatie was, waardoor het niet kan uitgemaakt worden of het om een wanhoopsdaad of een ongeval gaat’, zegt parketwoordvoerster Isabelle De Tandt.

Het gerecht lijkt zo dezelfde mening te delen als de familie. Toen het tragische nieuws van zijn overlijden bekend geraakte, werd de mogelijkheid van zelfdoding niet uitgesloten maar die theorie werd door familie en vrienden meteen op ongeloof onthaald aangezien de tiener steeds opgewekt was, een mooie toekomst voor zich had en geen relationele problemen zou hebben gekend.

Decraene kroonde zich op 24 september 2013 in het Italiaanse Firenze nog tot wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Dit jaar werd hij provinciaal en Belgisch kampioen tijdrijden, maar kon hij door een knieblessure en operatie niet deelnemen aan het EK in juli. Hij was wel geselecteerd voor de tijdrit op het komende WK in het Spaanse Ponferrada. De jonge wielrenner zou over een paar weken beginnen aan een bachelor landbouw, die hij zou combineren met zijn carrière als wielrenner. Voor het volgend seizoen had hij een contract getekend bij het beloftenteam van Omega Pharma-Quickstep.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (1813 of www.zelfmoord1813.be).

Vrienden rouwen om Igor Decraene

De onverwachte dood van de 18-jarige wereldkampioen Igor Decraene laat een diepe indruk na bij de fans van de jonge wielrenner. In Ruiselede zijn leden van zijn wielerclub vandaag bijeen gekomen om het tragische nieuws te verwerken. Decraene was amper 18 en overleed gisteren. Hij gold als één van de grootste Belgische wielertalenten.

Wielerbelofte Igor Decraene overleden na aanrijding door trein

© Photo News

Het meest glorieuze moment in de veel te korte carrière van Igor Decraene: de zege op het WK tijdrijden voor junioren in Firenze

Het meest glorieuze moment in de veel te korte carrière van Igor Decraene: de zege op het WK tijdrijden voor junioren in Firenze© BELGA

© VDB

thumbnail:
thumbnail: Het meest glorieuze moment in de veel te korte carrière van Igor Decraene: de zege op het WK tijdrijden voor junioren in Firenze
thumbnail: null

Een donderslag bij heldere hemel: wielrenner Igor Decraene (18) is zaterdagmorgen overleden nadat hij werd aangereden door een trein, en niet door zelfdoding zoals eerder werd beweerd. De jonge Belgische belofte werd vorig jaar nog wereldkampioen tijdrijden bij de junioren.

Wielrennen op Sportwereld.be

Igor Decraene is zaterdagmorgen rond half zes overleden nadat hij werd aangereden door een trein. Het ongeval gebeurde in de baan van een trein die aan volle snelheid reed. Verder heerst er wel nog grote onduidelijkheid over de precieze omstandigheden van zijn dood. Volgens de Waregemse politie gaat het niet om een geval van zelfdoding, zoals het eerst in zijn omgeving klonk. Dat wil het parket van Oost-Vlaanderen afdeling Gent evenwel niet gezegd hebben: het onderzoek loopt nog steeds, zo klinkt het zondag. Het parket sluit dus geen enkele piste uit.

Zijn club, de Tieltse Renners, sprak op Facebook van een 'smartelijk ongeval': 'We melden u met droefheid dat wereldkampioen Igor Decraene is overleden na een smartelijk ongeval. Onze gedachten zijn bij zijn ouders, broers en familie, we wensen hen veel sterkte toe. Igor we waren zo trots dat we u mochten kennen als renner maar vooral als een supergast. RIP Igor eeuwige wereldkampioen'

Decraene kroonde zich op 24 september 2013 in het Italiaanse Firenze nog tot wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Dit jaar werd hij provinciaal en Belgisch kampioen tijdrijden, maar kon hij door een knieblessure en operatie niet deelnemen aan het EK in juli. Hij was wel geselecteerd voor de tijdrit op het komende WK in het Spaanse Ponferrada.

Eind november 2013 werd Decraene bij de verkiezing van de

nog uitgeroepen tot beste jongere en op het Sportgala eindigde de talentvolle renner als tweede in de verkiezing van Beloftevolle Jongere van het Jaar.

De jonge wielrenner zou over een paar weken beginnen aan een bachelor landbouw, die hij zou combineren met zijn carrière als wielrenner. Voor het volgend seizoen had hij een contract getekend bij het beloftenteam van Omega Pharma-Quickstep.