© AFP

Plooit België onder druk Juncker?

Kiest België voor een vrouwelijke commissaris? Dat is de vraag waarmee de regeringsformatie al wekenlang worstelt. Toekomstig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft vrouwen voor zijn Commissie nodig en zet de duimschroeven aan. Uiterlijk dinsdag wil hij een naam.

kld

België is het laatste EU-land dat toekomstig voorzitter Juncker nog een naam moet doorspelen voor een portefeuille in de volgende Europese Commissie. Alle andere 28 EU-landen hebben dat al gedaan.

De grote meerderheid van de kandidaten zijn mannen, en daar wringt het schoentje voor Juncker. Hij heeft nog vrouwen nodig om zijn Europees ‘kabinet’ voor iedereen aanvaardbaar te maken. Daarom zet hij druk op ons land om zeker een vrouw voor te dragen.

Zware portefeuille

‘Juridisch kan Juncker zijn eis niet hard maken’, zegt professor Hendrik Vos (UGent) aan de VRT. ‘Hij probeert vooral politieke druk te zetten, want landen hebben niet de gewoonte zich te bemoeien met elkaars voordracht van commissaris.’

‘Maar je voelt wel aan dat Juncker bij een mannelijk kandidaat zal beslissen om België een minder zware portefeuille te geven, zoals Meertaligheid of Sport & Cultuur’, aldus de professor. ‘Als België een vrouw voordraagt, dan zal het een zware portefeuille worden. Daar kun je echt wel van uit gaan.’

Ons land heeft met Europees parlementslid Marianne Thyssen (CD&V) een erg valabele kandidate. Ze heeft goede papieren en wordt alom geprezen voor haar werk. Bovendien staat ze op een goed blaadje bij Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Zweedse coalitie

Maar de regeringsvorming speelt Thyssen parten. CD&V mikt binnen de Zweedse coalitie volop voor het premierschap van Kris Peeters. Daar bovenop ook nog een eurocommissaris binnenhalen, is voor de christendemocraten wellicht te hoog gegrepen. Met name de Franstalige liberalen van de MR vinden dat CD&V met een premier én een eurocommissaris wel heel goed bedeeld zou zijn.

Andere kandidaten die voor de Europese toppost genoemd worden zijn vicepremier Didier Reynders (MR) en huidig eurocommissaris Karel de Gucht (Open VLD). Recent kwam daar ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten (een vrouw) bij. Maar bronnen bij verschillende partijen van de toekomstige Zweedse coalitie doen dat laatste af als onwaarschijnlijk.

Bewust van urgentie

Op de druk van Juncker wil voorlopig niemand reageren. Formateur Kris Peeters is zich ‘bewust van de urgentie’ maar meer wordt er niet gelost, aldus VRT-radio.

België heeft nog tijd tot dinsdag om een kandidaat te kiezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer