© AP

Reynders: ‘Sinds video onthoofding blijft aantal jihadi’s stijgen’

Sinds de uitroeping van de Islamitische staat in een groot deel van Irak en in Syrië is het aantal vertrekkende jihadi’s uit Europa gestegen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op de vooravond van een ontmoeting met zijn Europese collega’s in Milaan.

sdv

De verspreiding van schokkende beelden, onder meer van de executie van de Amerikaanse journalist James Foley, heeft dus geen afremmend effect. 'Ik zeg niet dat er een verband is met de executie, maar het aantal mensen dat vertrekt en denkt te gaan deelnemen aan een historische missie is opnieuw gestegen', aldus Reynders. De stijging is volgens de minister de afgelopen weken opgemerkt in verschillende Europese landen. Ook in Noord-Afrika werd een toename van vertrekkers opgemerkt.

Volgens Reynders moet de strijd tegen de radicalisering de prioriteit van de veiligheidspolitiek worden. Dat vereist naast de uitwisseling van veiligheidsinformatie een grote aandacht voor onderwijs, vindt de buitenlandminister. Hij pleit er tenslotte voor de gematigde moslims te blijven betrekken.