© BELGA

Belgische C-130 terug in Bulgarije

Het Belgische C-130-vrachtvliegtuig dat 13 ton hulpgoederen naar de Noord-Iraakse stad Erbil heeft gebracht is om 16.40 uur plaatselijke tijd in het Bulgaarse Burgas geland. Het toestel is slechts drie uur op Iraaks grondgebied gebleven. De Belgische delegatie heeft de luchthaven, uit voorzorg, niet verlaten. Vrijdag rond 14.30 uur, iets later dan eerst aangekondigd, wordt het vliegtuig weer in België verwacht.

Het verdere transport van de humanitaire hulp is in handen van vrijwilligers van Caritas International. Op het tarmac, waar de temperatuur bijna 50 graden bedroeg, bevonden zich palletten met tenten uit Zweden en andere hulp uit Frankrijk, Nederland, Groot-Brittanië en Duitsland.

Aan boord bevonden zich, naast levensmiddelen en medicijnen, ook 8 journalisten, de woordvoerder van de Bisschoppen van België Tommy Scholtes en priester Musa Yaramis, die het Steuncomité voor Oosterse Christenen vertegenwoordigt. De directeur van de ngo Caritas International in Irak verwelkomde de delegatie, samen met de Belgische ambassadeur voor Irak die in het Jordaanse Amman is gebaseerd, Thomas Baekelandt.

De hulp is in de eerste plaats bedoeld voor de stad Erbil, 'waar duizenden mensen op straat leven', legde Yaramis uit. 'De vraag is enorm, maar als het mogelijk is, zal een deel van de hulp naar dorpen meer in het noorden gaan'.

De levensmiddelen en medicijnen zijn opgehaald in verschillende kerken in België, maar konden pas naar Irak gebracht worden na verschillende controles door de lokale autoriteiten, brengen de aanwezige religieuze verantwoordelijken in herinnering.