© AP

Indiase premier belooft 75 miljoen nieuwe bankrekeningen

Een bankrekening voor elk gezin in India. Dat ambitieuze project heeft de Indiase eerste minister Narendra Modi donderdag gelanceerd.

Op de eerste dag werden naar schatting 15 miljoen bankrekeningen geopend; tegen januari 2015 hoopt Modi aan minstens één bankrekening voor elk van de 75 miljoen gezinnen te geraken. Het project moet helpen in de strijd tegen armoede.

De premier wees erop dat 68 procent van de bevolking (van 1,2 miljard mensen) geen toegang heeft tot een bankrekening. Zij zijn aangewezen op geldschieters, die vaak extreem hoge intresten eisen.

Volgens Modi geeft het project “vernieuwde kracht om armoede te bestrijden”. “De opening van een bankrekening is een stap in de richting van de economische mainstream”, klonk het nog.

De nieuwe bankrekeningen geven ook toegang tot een debetkaart, een ziekteverzekering tot 100.000 roepie (1.250 euro) en een levensverzekering van 30.000 roepie.

Experts wijzen op de vele hindernissen. Zo hebben vele Indiërs geen identiteitspapieren. Om een bankrekening te openen is echter een reeks documenten vereist, zoals een geboortecertificaat. “Voor de gewone man is het openen van een bankrekening een Hercules-opdracht”, zei een manager van de staatsbank Andhra aan de Britse omroep BBC.