© NDM

Peleman naar A-finale skiff na winst in halve finale

Eveline Peleman heeft zich donderdag op het WK roeien in Amsterdam verzekerd van een ticket voor de A-finale van de skiff bij de lichtgewichten.

jvh

De 21-jarige Gentse opende het toernooi al met een zege in de voorwedstrijd en omdat ze ook nog de snelste tijd van alle deelneemsters liet noteren leek iedereen gewaarschuwd. Leonie Pless, de Duitse bronzen EK-medaillewinnares, en de Canadese Teresa Berkholtz namen die waarschuwing ernstig en gingen erg hard van start. Peleman nestelde zich in hun zog op een derde plaats, voldoende dus om de A-finale te halen. Iets voorbij halfweg gleed de Nederlandse topfavoriete Marie-Anne Frenken de Gentse skiffeuse voorbij. Peleman panikeerde niet, want al meermaals bewees ze over een verschroeiende eindsprint te beschikken en dat was in die halve finale dus niet anders.

Ze snelde al vlug voorbij de Nederlandse en ging zo hard door dat ook de Duitse Pless in elkaar stortte. Op 50m van de eindmeet moest uiteindelijk ook de Canadese er aan geloven zodat Peleman na haar zege in de voorwedstrijd nu ook de halve finale op haar palmares schreef. Uiteindelijk was ze zo hard gegaan dat ze ook nog vier seconden sneller bleek dan de Amerikaanse Kathleen Bertko, die in de tweede halve finale verrassend de Griekse vicewereldkampioene en regerende Europese kampioene Aikaterini Nikolaidou versloeg.

Uitslag halve finale (eerste drie naar A-finale):

1. Eveline Peleman (BEL) 7:49.94

2. Teresa Berkholtz (Can) 7:50.26

3. Leonie Pless (Dui) 7:52.47

...