Eendracht Aalst mag niet in eigen huis tegen Club Brugge spelen

Voor de zestiende finales in de Beker van België tegen Club Brugge moet tweedeklasser Eendracht Aalst op 24 september haar thuisvoordeel laten vallen omdat het Pierre Cornelisstadion om veiligheidsredenen niet geschikt is voor een dergelijke wedstrijd. Dat besliste de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) donderdag na een ‘uitvoerige veiligheidsscreening’.

jvh

‘Vooreerst is er de penibele infrastructurele situatie van het Pierre Cornelisstadion’, aldus D’Haese. ‘Het voetbalstadion is onbeschrijflijk verouderd, totaal uitgeleefd en beantwoordt niet meer aan de actuele veiligheidsvoorschriften’, klinkt het in een mededeling. Wegens instortingsgevaar werd de staantribune recent nog vervangen door een tijdelijke noodtribune. Daarnaast is er ook geen geïsoleerd vak meer voor de bezoekende risicosupporters. Overigens kan Aalst maar 525 bezoekende supporters ontvangen.

D’Haese verwijst verder naar een beslissing van de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken die Club Brugge in de hoogste categorie van hooliganisme plaatste.

Opmerkelijk, D’Haese opende opnieuw de discussie rond betaalpolitie voor commerciële en/of grootschalige evenementen, door te verwijzen naar de extra kosten voor de inzet van politiediensten op dergelijke risicowedstrijden.

Het is nog niet beslist of de wedstrijd in het Brugse Jan Breydelstadion kan doorgaan, dan wel in de Ghelamco Arena.

Crisis in tweede klasse: Tubeke-STVV afgelast

© BELGA

De competitiewedstrijd van zaterdag in de Proximus League tussen Tubeke en STVV kan niet gespeeld worden. Dat heeft de Belgische Voetbalbond donderdag laten weten.

‘Het was al bekend dat de wedstrijd niet zou plaatsvinden in Tubeke omdat het speelveld daar nog niet klaar is’, verduidelijkt STVV. ‘Vorige week werd beslist dat er zou worden uitgeweken naar La Louvière. Bij een keuring van het Tivolistadion van La Louvière is echter gebleken dat de installaties niet conform de normen voor tweede klasse zijn. Dit werd vorige dinsdag bekend gemaakt door de KBVB’, klinkt het bij de Limburgers.

De Kalendercommissie had Tubeke nog tot donderdag 16u de tijd gegeven om een nieuwe locatie te vinden, maar daar is de club niet in geslaagd. Of de wedstrijd al dan niet op een andere datum moet gespeeld worden, zal worden uitgemaakt door de Kalendercommissie.

STVV betreurt de zaak. ‘AFC Tubize slaagt er niet in een speelveld conform tweede klasse-normen te voorzien. Of hoe erg het anno 2014 gesteld is met de Belgische tweede klasse, waarin alle clubs pretenderen deel uit te maken van het Betaald Voetbal.’