© Photo News

De Gucht geeft Limburgse fruitkwekers geen valse hoop

“De wederzijdse economische sancties die Rusland en de Europese Unie elkaar hebben opgelegd, zullen na intensief overleg zeker tot een oplossing leiden. Maar het valt niet te verwachten dat dit snel zal gebeuren.” Dat heeft Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht donderdagmiddag gezegd bij een bezoek aan de fruittelers van Haspengouw. Daarmee sloot hij uit dat de Russische grenzen voor Belgisch fruit spoedig zullen heropenen.

Belga

De Gucht was naar Zuid-Limburg afgezakt op uitnodiging van Hilde Vautmans, schepen van Landbouw en Fruitteelt in Sint-Truiden. De Europese commissaris werd ontvangen door een delegatie van fruittelers, de veilingen, de Boerenbond en lokale politici.

In een gesprek achter gesloten deuren schetste De Gucht een duidelijk beeld van de Rusland-crisis. Hij vertelde dat een oplossing nog niet direct in de maak is, waarmee hij de hoop van de telers de kop indrukte over een snelle heropening van de grenzen voor de export van hun fruit. Volgens de liberale politicus is er eerst een breed overleg nodig, zowel met de partners binnen de EU als met de NAVO-lidstaten. Intussen lopen de gesprekken met Rusland wel verder. Op 12 september neemt De Gucht deel aan een volgende bijeenkomst, waarbij zowel de militaire als politieke en economische relaties op tafel zullen komen.

Na zijn betoog kreeg De Gucht heel wat kritische vragen en suggesties te verwerken. Zo waren er fruitkwekers die pleitten voor een invoerbeperking van buitenlandse peren. Een bezoek aan de plantages zat er door tijdsgebrek niet in.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio