© Shutterstock

Door te veel frieten lusten we geen sla meer

Australische wetenschappers waarschuwen dat een ongezond eetpatroon onze honger naar gezond eten kan doen verdwijnen. Door te veel junkfood te eten, verandert ons gedrag en verliezen we onze zelfbeheersing.

JUV

De Australische onderzoekers van de University of New South Wales leiden die bevindingen af uit hun experiment op ratten. Het team leerde jonge ratten twee geluidssignalen, elk gelinkt aan een bepaalde smaak van suikerwater. Omdat dieren een aangeboren mechanisme hebben dat hen beschermt tegen overeten, reageerden de ratten nadat ze veel hadden gedronken niet meer op de geluidssignalen.

Toen de ratten twee weken lang dagelijks junkfood (pasteitjes, gebak, taart...) voorgeschoteld kregen, werden ze 10 procent dikker. Dat is op zich niet zo verwonderlijk. Het opmerkelijkste is dat niet alleen hun gewicht, maar ook hun gedrag veranderde. De voedingskeuze liet de ratten onverschillig en de diertjes reageerden weer op de geluidssignalen voor het suikerwater.

Het team leidt daaruit af dat junkfood een invloed heeft op bepaalde delen van de hersenen van de ratten, waardoor hun natuurlijke voorkeur voor gezonde voeding verloren gaat. Ze sluiten niet uit dat hetzelfde ook bij mensen gebeurt.

Uit cijfers van de WHO blijkt dat 10 procent van de volwassen wereldbevolking met overgewicht kampt en dat maar liefst 2,8 miljoen mensen per jaar sterven aan de gevolgen van overgewicht (denk aan onder andere diabetes, hartziekten en kanker).

Niet te missen