© Maurice Deckers

© Maurice Deckers

thumbnail: null
thumbnail: null

Neos bezoekt Groene Loper in Maastricht en Abdij van Herkenrode

Neos ging op bezoek bij De Groene Loper in Maastricht en bij de abdij van Herkenrode in Hasselt.

Maurice Deckers

Op 24 juli maakten we deze uitstap al eens. Door het enorme succes en de vele overinschrijvingen bij die eerste uitstap, en om onze trouwe leden die de eerste reis misliepen niet te ontgoochelen, zagen we ons moreel verplicht om uitzonderlijk een tweede editie in te richten.Niet eenvoudig, daarom nu al vooraf dank aan diegenen die dit realiseerden. Dank je wel Roza, Erzy en Emi.

Ook nu opnieuw een volle bus, 52 deelnemers waarvan een 11-tal niet-leden, maar lid of niet-lid even welkom en misschien hebben ze na deze uitstap de Neos-goesting wel te pakken. Wie weet?

Bij onze aankomst in Maastricht werden we verwelkomd met het traditionele bakje koffie.Een dame van het communicatieteam informeerde ons via een dia-projectie met de bijhorende uitleg en een filmpje over de geschiedenis en de bedoeling van het project.De Koning Willem-Alexandertunnel is een toekomstige tunnel in Maastricht met een lengte van 2,3 kilometer die deel zal uitmaken van de autosnelweg A2. De tunnel bestaat uit vier tunnelbuizen op elkaar gestapeld (twee boven en twee onder) met elk twee rijstroken. De bovenste tunnelbuizen zijn bedoeld voor het plaatselijk verkeer, met een maximumsnelheid van 80 km per uur. De onderste tunnelbuizen dienen voor het doorgaand verkeer, met een max.-snelheid van 100 km per uur. In het midden is nog een ruimte van 1,5m voorzien, dienend als vluchtweg of om eventuele hulpdiensten toe te laten bepaalde delen te bereiken.Men voorziet de ingebruikname van de tunnel half december 2016. Het totale project inclusief de bouw van de nieuwe woningen zou klaar dienen te zijn tegen 2026. De eerste plannen en besprekingen vonden plaats in 2003.

Bovenop de tunnel komt een parklaan met een fiets- en voetpad, in deze laan zullen meer dan 2.000 lindebomen gepland worden, die moeten zorgen voor een groen uitzicht vandaar de naam De Groene Loper. Het project is een totaalplan voor stad en snelweg, voor automobilisten door het wegwerken van de lange files en onveilige verkeerssituaties, voor fietsers, voetgangers, voor de inwoners van vooral Maastricht-Oost die jarenlang last hadden van de stank- en geluidsoverlast, voor de bedrijven en hun werknemers.Na de heldere uiteenzetting volgde nog een korte rondleiding met gids op de werken zelf, heel indrukwekkend.Het is een uniek project, enig in Europa en misschien een voorbeeld en een mogelijke oplossing voor hele wat andere landen waaronder België en ons eigen Limburg (A24) die met gelijkaardige problemen zitten.

Ondertussen was het middag en na zoveel info hadden we honger en dorst gekregen. Ons middagmaal nuttigden we in het Vandervalk Restaurant in Maastricht. We konden genieten van een uitgebreid buffet.Na onze lunch ging het richting Hasselt voor een bezoek aan de Adijsite Herkenrode. De abdij werd in 1182 gesticht door Gerard, graaf van Loon. In 1217 wordt Herkenrode de eerste vrouwenabdij van de cisterciënorde in de Nederlanden. De adellijke dames die de abdij gedurende een periode van 600 jaar bestuurden, in voor- en tegenspoed drukten hun stempel op de regio. Tot de Franse Revolutie kent de Abdij afwisselend periodes van gewelddadig verval en enorme bloei. In 1796 moeten de zusters noodgedwongen vertrekken en na 1820 verdwijnen door brand en afbraak ook de abdijkerk, de kloostergang, en een groot deel van de oorspronkelijk kloostergebouwen. De nog bestaande hoevegebouwen van de abdij worden nu met respect voor het verleden gerestaureerd en herbestemd. In het Belevingscentrum kan je het chronologisch parcours van 600 jaar vrouwen in Herkenrode volgen.

Afsluiten deden we bij Truckstop 26 Bis in Lummen, gelegen op een steenworp van het Klaverblad en eigenlijk de 1ste volledig bewaakte en uitgeruste parking voor 100 vrachtwagens in Europa, maar wij genoten er van een Leffe of een ander drankje met een royaal broodje kaas.Voldaan zowel lichamelijk als geestelijk, lekker gegeten en gedronken, verrijkt met heel wat kennis, een dag zonder regen met nu en dan een piepend zonnetje, een dag in aangenaam gezelschap waar tussendoor tijd was om bij te kletsen over wat dan ook. Iedereen tevreden, w at kan een mens zich nog meer wensen?Tot een volgende keer.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio