© BELGA

Belgische C-130 met noodhulp aangekomen in Irak

Het Belgische C-130-vrachtvliegtuig met 13 ton hulpgoederen is donderdag omstreeks 10.40 uur geland in het Iraakse Erbil.

Het toestel maakte woensdag een tussenlanding in het Bulgaarse Burgas. Aan boord bevonden zich naast levensmiddelen en medicijnen ook 8 journalisten, de woordvoerder van de Bisschoppen van België Tommy Scholtes en priester Musa Yaramis, die het Steuncomité voor Oosterse Christenen vertegenwoordigt.

De directeur van de ngo Caritas International in Irak verwelkomde de delegatie, samen met de Belgische ambassadeur voor Irak die in het Jordaanse Amman is gebaseerd, Thomas Baekelandt.

De hulp is in de eerste plaats bedoeld voor de stad Erbil, 'waar duizenden mensen op straat leven', legde Yaramis uit. 'De vraag is enorm, maar als het mogelijk is, zal een deel van de hulp naar dorpen meer in het noorden gaan'.

De levensmiddelen en medicijnen zijn opgehaald in verschillende kerken in België, maar konden pas naar Irak gebracht worden na verschillende controles door de lokale autoriteiten, herinnerden de aanwezige religieuze verantwoordelijken.

De noodhulp is intussen uit het vrachtvliegtuig gehaald. De C-130 zou niet langer dan twee uur op Iraaks grondgebied blijven. Het toestel landt vrijdagnamiddag opnieuw in België, na een tweede tussenstop in Burgas.