© BELGAIMAGE

Verenigde Naties bezorgd over moordende robots

De Verenigde Naties maken zich ernstige zorgen over de ontwikkeling van oorlogsrobots die volledig zelfstandig kunnen functioneren. ‘Elk oorlogswapen is vreselijk, maar wanneer je het zonder menselijke controle kan activeren wordt het nog erger’, zegt Angela Kane, hoge vertegenwoordiger voor ontwapening van de VN.

jns

Kane vertelt in de Britse krant The Telegraph dat de ontwikkeling van moordende oorlogsrobots slechts een kwestie van tijd is. De Duitse roept militaire grootmachten op om meer klaarheid te scheppen over de technologie die ze ontwikkelen en pleit voor een preventief verbod op dodelijke robots.

‘Door de ontwikkeling van de technologie dreigen we gezichtsloze oorlogen te krijgen en dat lijkt me een vreselijk vooruitzicht’, zegt Kane. ‘Oorlogsvoering wordt steeds verder geautomatiseerd. Wij zijn vooral ongerust over wapens die zelf doelwitten zouden kunnen selecteren en uitschakelen. Wie draagt dan de verantwoordelijkheid en is aansprakelijk? Hoe we daar mee omgaan wordt in de toekomst een belangrijk discussiepunt.’

Volgens Huw Williams van het gespecialiseerde maandblad Jane’s International Defence Review bestaan er momenteel nog geen dodelijke robots en kunnen zelfs de meest geavanceerde machines weinig autonome beslissingen nemen. Hij ziet ook belangrijke nadelen aan volledig zelfstandig oorlogstuig. ‘De bevelhebbers zouden op die manier de controle verliezen over het slagveld en als er iets fout loopt is er echt een probleem wat betreft aansprakelijkheid’, klinkt het.

De Verenigde Naties hielden eerder dit jaar al een vergadering over ‘dodelijke autonome wapens’, in de herfst is een nieuwe top gepland.