Schietinstructeur Charles Vacca werd door verschillende kogels geraakt toen een meisje de controle verloor over een Uzi.

Schietinstructeur Charles Vacca werd door verschillende kogels geraakt toen een meisje de controle verloor over een Uzi.© REUTERS

Het dodelijke incident speelde zich maandag af op de Last Stop-schietbaan in Arizona. De schietstand gaat er prat op dat bezoekers er met de zwaarste oorlogswapens kunnen schieten.

Het dodelijke incident speelde zich maandag af op de Last Stop-schietbaan in Arizona. De schietstand gaat er prat op dat bezoekers er met de zwaarste oorlogswapens kunnen schieten.© AP

© AP

thumbnail: Schietinstructeur Charles Vacca werd door verschillende kogels geraakt toen een meisje de controle verloor over een Uzi.
thumbnail: Het dodelijke incident speelde zich maandag af op de Last Stop-schietbaan in Arizona. De schietstand gaat er prat op dat bezoekers er met de zwaarste oorlogswapens kunnen schieten.
thumbnail: null

Uzi-incident beroert gemoederen in VS

‘Ongeval met Uzi was schuld van schietinstructeur’

Het incident waarbij een negenjarig meisje per ongeluk haar schietinstructeur doodschoot met een automatisch Uzi-pistool veroorzaakt heel wat beroering in de Verenigde Staten. De meeste Amerikanen zijn het er over eens dat kinderen in gecontroleerde omstandigheden met wapens mogen vuren, maar een Uzi gaat voor sommigen blijkbaar toch te ver.

jns

Het dodelijke incident speelde zich maandag af op een schietbaan in Arizona. Het negenjarig meisje had eerst met de Uzi geoefend op semi-automatische stand, waarbij slechts één kogel per keer kan afgevuurd worden. Toen de 39-jarige instructeur vond dat het kind klaar was om volautomatisch te vuren, liep het mis. Door de terugslag verloor het meisje de controle over het wapen en schoot ze de instructeur, die naast haar stond, in het hoofd. Voor de man kon geen hulp meer baten.

Perfect legaal

In de staat Arizona is het wettelijk toegelaten om kinderen op bepaalde schietbanen automatische wapens in de handen te stoppen. De jongeren moeten wel ‘vergezeld zijn van een volwassene’. Hier en daar klinkt nu de roep om die wet aan te passen.

Mel Robbins, juridisch analiste bij CNN en zelf wapenliefhebber, vindt het onwaarschijnlijk dat de wetgeving toelaat dat een negenjarig meisje een Uzi mag hanteren. ‘Mijn tienerdochters zijn gek op wapens en ik moet toegeven dat er weinig zaken meer opwindend zijn dan de trekker van een geweer overhalen, maar een Uzi is geen geweer. Dit is een volautomatisch wapen, ontwikkeld door het Israëlische leger, dat 600 kogels per minuut kan afvuren.’

180-gradenregel

Anderen leggen de schuld dan weer bij de schietinstructeur. Die stond verkeerd, zo luidt het. ‘Hij moest achter haar staan, dat heet de 180-gradenregel’, zo zegt wapeninstructeur Dan Roberts. Nog anderen vragen zich af wat ouders bezielt om hun negenjarige dochter met een Uzi te laten schieten.

De National Rifle Association, de machtige Amerikaanse wapenlobby, lijkt zich weinig aan te trekken van de heisa. De vrouwenafdeling van de NRA stuurde kort na het incident nog een tweet de wereld in met de titel ‘7 ways children can have fun at the shooting range’. Na felle kritiek werd het bericht weer verwijderd.

Dit jaar zijn in de VS al zeker 45 kinderen omgekomen bij schietincidenten waarbij ze geladen wapens vonden in hun huis.

Negenjarig meisje schiet per ongeluk schietinstructeur dood

© mohave county sherrif

© REPORTERS

thumbnail: null
thumbnail: null

Een negenjarig meisje heeft in de VS per ongeluk haar schietinstructeur doodgeschoten toen hij haar aan het leren was te schieten. Het meisje schoot de man in het hoofd met een Uzi, een automatisch machinepistool.