© BSIP / Reporters

Colombiaanse meisjes getroffen door mysterieuze ziekte

200 meisjes uit el Carmen de Bolivar, een Colombiaans stadje, zijn in het ziekenhuis opgenomen met mysterieuze ziekteverschijnselen. De ouders van de meisjes vrezen dat hun dochters ziek zijn geworden door een inenting die de meisjes hebben gekregen tegen baarmoederhalskanker.

lbo

De symptomen gaan van flauwvallen tot hoofdpijn en gevoelloosheid in de handen. De autoriteiten tasten voorlopig nog in het duister over de oorzaak van de ziekteverschijnselen. Sommigen zeggen dat het gaat om massahysterie, een vorm van angst of paniek bij een groep mensen; waarbij de meisjes niet écht ziek zouden zijn, maar denken dat ze dat zijn doordat ze elkaar in groep aansteken.

Ziek na vaccin?

Volgens de ouders van de meisjes, die tussen 9 en 16 jaar zijn, zijn de ziektesymptomen mogelijk een gevolg van een inenting met Gardasil, een vaccin tegen baarmoederhalskanker. De meisjes werden de voorbije maanden allemaal ingeënt. De ouders van de meisjes eisen nu een onderzoek. Woensdag hielden de bewoners van El Carmen Bolivar een vreedzame mars om zo’n onderzoek af te dwingen.

Ziekenhuis overvol

De eerste zieke dook eind mei op. Sindsdien is het aantal zieke meisjes toegenomen. Afgelopen weekend werden 120 zieke meisjes naar het ziekenhuis gebracht, waardoor het plaatselijke ziekenhuis overvol zat. Geen van de symptomen van de meisjes is levensbedreigend. De meeste meisjes mogen dan ook het ziekenhuis snel weer verlaten.

Vaccin aan 2,9 miljoen vrouwen gegeven

De Colombiaanse minister van Volksgezondheid Alejandro Gaviria roept intussen op tot kalmte. ‘Er is geen enkele reden voor paniek. Het vaccin is aan 2,9 miljoen vrouwen in Colombia toegediend.’ Ook in Vlaanderen is Gardasil het meest gebruikte vaccin tegen baarmoederhalskanker.