© Belga

Michel Platini neemt handschoen tegen Blatter niet op

UEFA-voorzitter Michel Platini stelt zich geen kandidaat bij de komende voorzittersverkiezingen bij de Wereldvoetbalbond FIFA. Dat deelde hij donderdag mee tijdens de UEFA-top in Monaco aan de afgevaardigden van de 54 bij de UEFA aangesloten voetbalbonden.

jvh

De 59-jarige Platini leek lange tijd de belangrijkste uitdager van huidig FIFA-voorzitter Sepp Blatter te worden, maar de Fransman zou de voorkeur geven aan een verlengd verblijf bij de Europese bond.

Daarmee lijkt de weg vrij voor de 78-jarige Blatter om volgend jaar bij de voorzittersverkiezingen zichzelf nog maar eens op te volgen aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond. In juni stelde hij zich alvast kandidaat voor een vijfde ambtstermijn. De Zwitser leidt de FIFA sinds juni 1998. Hij volgde toen de Braziliaan Joao Havelange op en werd sindsdien (ondanks herhaalde schandalen rond zijn figuur) herkozen in 2002, 2007 en 2011. Blatter ligt wegens de vele corruptieschandalen binnen de FIFA fel onder vuur, maar wil van geen wijken weten. Volgens de Zwitser is 'zijn werk nog niet af". Platini maakte eerder al bekend Blatter niet te steunen voor een vijfde mandaat als FIFA-voorzitter.

In mei 2015 wordt de nieuwe FIFA-voorzitter aangeduid. Die krijgt een mandaat van vier jaar. Voormalig FIFA-bestuurder Jérôme Champagne, een 55-jarige Fransman, maakte al eerder zijn kandidatuur bekend. Tegen Blatter, die de steun krijgt van de overige vijf confederaties, lijkt hij evenwel kansloos.