© AFP

Meer dan helft 11- en 12-jarigen zit (ondanks verbod) op Facebook

Liefst 35 procent van de Belgische kinderen tussen 9 en 16 heeft een smartphone. Eén op de vier heeft een tablet, zo blijkt uit een groot internationaal onderzoek. ‘De communie is hét moment waarop ze er een krijgen’, zegt Leen d’Haenens (KULeuven), die mee instond voor het Belgische luik. ‘Maar tegelijk blijkt dat 11-jarigen nog te weinig weten over privacy- en andere risico’s.’

Dat de smartphone fel in opmars is, wordt duidelijk uit het Net Children Go Mobile. Voor dat onderzoeksproject zijn in ons land 511 kinderen tussen 9 en 16 jaar bevraagd over hun internetgebruik. De verschillen met de laatste grote bevraging van 2010, een eeuwigheid in de technologiewereld, zijn opmerkelijk. Kinderen lopen steeds sneller met een smartphone, tablet of laptop rond.

Wat maakt dat ze ook steeds jonger online gaan, dat vaker alleen doen op hun slaapkamer in plaats van aan de familiecomputer in de living én meer tijd op sociale media doorbrengen. 66 procent van de 9- tot 16-jarigen heeft een profiel op minstens één sociale netwerksite. Zelfs bij de 11- en 12-jarigen is dat 55 procent. Daarvan zit 80 procent al op Facebook, terwijl je officieel 13 jaar moet zijn om een profiel te mogen aanmaken.

‘Elf jaar is een kantelleeftijd’, zegt onderzoekster Leen d’Haenens. ‘Ze maken de overgang van de lagere school naar het middelbaar en krijgen allemaal een smartphone voor hun plechtige communie of lentefeest. Maar net die groep is een pijnpunt.’

Omdat er voor hen de grootste risico’s aan zijn verbonden. Ze krijgen plots meer vrijheden, maar kunnen er nog niet goed mee omgaan.