© Novum MICHEL UTRECHT

Vakantie voorbij en daar is de zon terug

Begin deze week kregen we nog 1000 miljard liter regen over ons heen, overstroomden beken en rivieren en moest de verwarming aan omdat we amper 17 of 18 graden haalden. Maar volgende week mag de korte broek weer uit de kast.

CSN

“Dit weekend wordt het al iets beter, maar vanaf maandag is het tijd voor een nazomertje”, zegt weerman Frank Deboosere. “In de vroege uren kan er nog wel wat mist hangen, maar zodra die verdwenen is, zal de zon overuren kloppen en gaat de thermometer vlot naar een graad of 23.”

Gisteren klonk het her en der dat we die nazomer te danken hebben aan de tropische storm Cristobal. Die doet nu nog zijn ding boven de Bahama’s, maar zou volgende week naar onze contreien komen met in zijn zog een hogedrukgebied.

“Niets van aan”, zegt Deboosere. “Het mooie weer komt volgende week van een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren. Een hogedrukgebied dat klassiek in onze regio voor mooi weer kan zorgen. Alleen hebben we het deze zomer dus niet veel zien verschijnen op onze weerkaarten.”

Volkswijsheid

Wat ervoor zorgt dat veel mensen maandag zullen vloeken. De vakantie is gedaan en daar is de zon. Dat gebeurde ook in het verleden wel eens.

“In 2005 was de nacht van 1 september zelfs de warmste van de hele zomer met 19,6 graden. En in 1959, het zonnigste jaar ooit, hadden we de eerste 21 dagen van september elke dag 8 uur zon”, zegt Deboosere.

“In 1991 werd het dan weer 30 graden. Maar net zo goed moesten de kinderen en scholieren ook al eens met een dikke regenjas op pad in de eerste schoolweek. Op 1 september 1987 viel er 99 liter water per vierkante meter. En op 3 september 1984 was er een storm met rukwinden van 120 kilometer per uur. Om maar te zeggen dat de volkswijsheid dat het typisch is dat het pas zomert als de vakantie voorbij is naar de prullenbak mag worden verwezen.”

Meer over weer