© archiefbeeld

Zo maak je van een moeilijke leerling een droomstudent

De eerste schooldagen zijn enorm moeilijk om te verwerken voor kinderen. Soms wordt het hen allemaal te veel. Een schouderklopje van de ouders kan dan wonderen doen. Wij helpen je graag op weg om je kind te blijven stimuleren, zelfs op de moeilijke momenten.Stimuleren is een van de belangrijkste opvoedtaken. Opvoedingsdeskundige Pnina Klein creëerde daarom enkele kapstokken, die ouders moeten helpen bij de stimulatie van hun kind.

MiGe

LiefdeVolgens Klein is het allerbelangrijkste sleutelwoord: liefde. Je kind moet in al je handelingen zien dat je van hem of haar houdt. Hierdoor voelt het zich meer geborgen en dat zorgt vanzelf voor een stimulerend effect.Daarnaast is het belangrijk om belangstelling bij je kind te wekken voor de activiteiten die het moet ondergaan. Zelfs huiswerk kan iets leuks worden wanneer je het goed aanpakt. Maak van de vervelendste taken een spelletje en vertel verhaaltjes die gerelateerd zijn aan het huiswerk. Hierdoor wek je vanzelf de belangstelling van het kind.RealiteitEen zekere betekenis aan de opdrachten geven is eveneens belangrijk. Hierdoor krijgt je kind een groter besef van de realiteit. Het komt te weten waarom het belangrijk is om deze of gene opdracht uit te voeren en daardoor wordt er een bepaalde zin aan de activiteiten gegeven. Zorg steeds dat je je kind blijft aanmoedigen om de betekenis in dingen te zien.

StructuurJe kind structuur geven doe je voornamelijk door alles te plannen en te organiseren. Je spruit heeft een soort structuur in zijn leven nodig om op een rustige manier op te groeien. Voor een volwassene is het niet zo moeilijk om voor die organisatie te zorgen, zeker niet als je beseft dat het je oogappel enorm vooruit helpt. De laatste stap in het stimuleren en opvoeden van je kind is het leren verbanden te leggen. Dat geldt niet alleen voor straffen, maar zeker ook voor beloningen. Laat je kind weten dat goede daden (en punten) beloond worden.