© Guy Puttemans

“School moet niet ten dienste van bedrijven staan”

Men vraagt het onderwijs om alsmaar meer marktgericht te werken, om kant en klare werknemers af te leveren. Mieke Van Hecke, de afscheidnemende directeur-generaal van het VSKO, vindt dat men daarmee het onderwijs kapot maakt. “Scholen zijn er voor de jongeren en niet voor de bedrijven.”

ED

Volgens Mieke Van Hecke moet beroepsbekwaamheid een gevolg zijn en geen einddoel.

“Als men kinderen aanspreekt op hun interesses en ze toelaat om hun talenten te ontwikkelen, dan krijgen we automatisch een brede waaier aan goed geschoolde mensen met een sterke persoonlijkheid. Daar heeft het bedrijfsleven op termijn méér aan”, zegt ze.

De topvrouw van het katholiek onderwijs heeft ook een laatste boodschap voor onze politici: “Stop de regeldrift. En bemoei u niet met de inhoud. Leerkrachten weten perfect wat ze moeten doen om de eindtermen te halen. Geef het onderwijs terug aan de leerkrachten.”

Mieke Van Hecke pleit ook voor een moeilijkere overgang van het eerste naar het tweede jaar hoger (universitair) onderwijs. Nu kan men veel te veel buisvakken meenemen en in veel gevallen wreekt zich dat.

Lees het volledige interview met Mieke Van Hecke vandaag in Het Belang van Limburg.