© Belga

Kennis Frans nog nooit zo slecht

Het niveau van Frans bij jongeren blijft dalen, klinkt het bij de Vlaamse universiteiten. Terwijl de gemiddelde score op de oriëntatietest van de UAntwerpen in 2003 al maar 43 procent was, zakte dat vorig jaar tot amper 36 procent. Om het niveau van de studenten op te krikken voor het nieuwe jaar, lanceerde de UHasselt gisteren een databank met 8.000 Franse taaloefeningen.

KIVH

De Universiteit Antwerpen gebruikt al sinds 1986 dezelfde oriëntatietest Frans om correct te kunnen vergelijken. De resultaten spreken boekdelen. Terwijl in 1993 de studenten nog een gemiddelde score van 54,3 procent haalden, was dat in 2003 nog maar 42,9 procent.

Vorig jaar was een absoluut dieptepunt, met een score van slechts 35,9 procent. Volgens Alex Vanneste, professor emeritus Franse taalkunde aan de UA, hebben die slechte resultaten veel te maken met de aanpak in het secundair onderwijs. “Leerlingen leren er vooral spreken, maar er wordt weinig aandacht geschonken aan de grammatica.”

Om iedereen zijn kennis van het Frans te laten toetsen en verbeteren, heeft de universiteit van Hasselt het ‘Talenplein’ ontwikkeld: ’s werelds grootste testbank voor de Franse taal met achtduizend vragen die online gratis beschikbaar zijn.

Wie zijn kennis wil testen, of zijn of haar Frans wil verbeteren, kan terecht op www.linguacluster.org.

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.

Aangeboden door onze partners