© VDB

Bondscoach Van de Vyver: ‘Stunten in eerste match en dan zien we wel’

Morgen/donderdag vertrekken de juniores meisjes naar het EK volley in Tampere. In Finland komen ze terecht in de zwaarste groep, maar toch hopen coach Julien Van de Vyver en zijn staff op een sterke prestatie van de ploeg, die zelfs over drie meisjes beschikt die in de voorbije maanden al mee mochten met de selecties van de Yellow Tigers: Goliat, Cools en Strumilo. ‘Stunten in de eerste match tegen groot favoriet Italië zou de ploeg in de ‘winning mood’ kunnen brengen’, hoopt Julien Van de Vyver.

‘Wij spelen de eerste drie dagen van dit EK tegen de sterkste drie ploegen uit onze poule, namelijk Italië, Rusland (dat Polen uitschakelde) en Turkije. Maar ik vind dat niet erg. Onze ploeg heeft in de voorbije jaren eigenlijk nog niets gehaald qua resultaten en dus wordt het tijd dat ze bewijzen dat ze wel degelijk op een EK thuishoren. We beschikken over een ploeg met potentieel. Sommige meisjes kunnen mettertijd zeker doorstoten naar de Yellow Tigers, maar dan moeten ze eerst in een echte competitie als Young Yellow Tiger hun waarde bewijzen.’

‘Ik ben zeer tevreden over de voorbereiding: één keer winst, één keer verlies tegen Nederland, plus drie keer winst en één keer verlies tegen Tsjechië. Maar in oefenmatchen wordt al eens geëxperimenteerd en dus betekenen ze nog iets anders dan een EK. Ik zou echt ontgoocheld zijn, mochten we niet bij de beste acht eindigen. Dat betekent dat we drie matchen van de vijf moeten winnen. Het zou pas helemaal uitstekend zijn, mochten we vier van de vijf matchen winnen en de halve finales halen. Maar dan moeten we vermoedelijk al vanaf de eerste match stunten. We moeten durven geloven dat zoiets mogelijk is’, klinkt het bij een enthousiaste coach Julien van de Vyver.

. Selectie: Elise Van Sas, Karolina Goliat, Sarah Cools, Dominika Strumilo, Linde De Grève, Jodie Guilliams, Lisa Van de Vonder, Jutta Van de Vyver, Marlies Janssens, Bente Daniëls, Celine Van Gestel en Britt Herbots.

. Wedstrijden:

zaterdag 16/08: 14u België - Italië

zondag 17/08: 14u België - Rusland

maandag 18/08: 16u30 België - Turkije

woensdag 20/08: 16u België - Slovenië

donderdag 21/08: 19u Finland - België

De eerste vier van elke poule spelen de eindronde in Estland; de laatste twee gaan naar huis. Voor 5e tot 8e plaats en van 1e tot 4e plaats: wedstrijden op 23 en 24 augustus.

De andere poule: Griekenland, Tsjechië, Bulgarije, Nederland, Servië, Estland.