Tom Dumoulin

Tom Dumoulin© AFP

Tom Dumoulin verschalkt Cancellara in Breda

Tom Dumoulin heeft de tijdrit in de Eneco Tour gewonnen. De Nederlander van Giant-Shimano was tijdens de race tegen de klok van 9,6 kilometer door de straten van Breda twee seconden sneller dan Fabian Cancellara (Trek Factory Racing). Geraint Thomas (Team Sky) werd derde op tien seconden. Zdenek Stybar is zijn leiderstrui kwijt aan Lars Boom.

Maarten Delvaux

Wielrennen op Sportwereld.be

Steven Cummings zette de eerste kanontijd neer. De chrono van de renner van BMC Racing stond lang op één, maar uiteindelijk zouden nog 5 renners beter doen. Fabian Cancellara leek even op weg naar de zege, maar Spartacus zou het niet halen. Nederlands kampioen tijdrijden Tom Dumoulin ging nog twee seconden sneller. Goed voor de de dagzege. Die had hij afgelopen maandag al bijna beet in de openingsetappe, maar zijn ontsnappingspoging strandde toen vlak voor de meet.

De ritwinst leverde geen dubbelslag op voor Dumoulin. Lars Boom, die voor zijn landgenoot in het klassement stond, houdt vier seconden over op Dumoulin en Quinziato om de leiderstrui te grijpen. Boom neemt die trui over van Zdenek Stybar. De Tsjech zakt naar de vijfde plaats op 12 seconden van Boom. De beste Belg was Philippe Gilbert op de 22ste plaats.Donderdag komt het peloton op Belgische bodem. De renners werken een vlakke etappe over 179,1 kilometer van Koksijde naar Ardooie af.

Rituitslag1. Tom Dumoulin (Ned / Giant) 10:55"2. Fabian Cancellara (Zwi / Trek) +2"3. Geraint Thomas (GBR / Team Sky) +10"4. Manuel Quinziato (Ita / BMC Racing) +14"5. Jesse Sergent (NZE / Trek) +15"6. Steven Cummings (GBR / BMC Racing) +17"7. Andriy Grivko (Oek / Astana)8. Moreno Moser (Ita / Cannondale) +18"9. Lars Boom (Ned / Belkin) +19"10. Rohan Dennis (Aus / BMC Racing) +20" Klassement1. Lars Boom (Ned / Belkin) 8:31:54"2. Tom Dumoulin (Ned / Giant) +4"3. Manuel Quinziato (Ita / BMC Racing)4. Andriy Grivko (Oek / Astana) +7"5. Zdenek Stybar (Tsj / Omega Pharma - Quick-Step) +12"6. Geraint Thomas (GBR / Team Sky) +14"7. Niki Terpstra (Ned / Omega Pharma - Quick-Step) +18"8. Kristjan Koren (Slo / Cannondale) +19"9. Sep Vanmarcke (Bel / Belkin) +21"10. Philippe Gilbert (Bel / BMC Racing)Bekijk de volledige rituitslag en het klassement hier.

Dumoulin: ‘Geniet van eerste zege in WorldTour’

© Photo News

‘Dit is mijn eerste overwinning in de WorldTour en daar geniet ik van’, verklaarde Tom Dumoulin (Giant-Shimano) woensdag na zijn tijdritzege in de Eneco Tour (WorldTour).

‘Ik was heel gefocust. In zo’n tijdrit probeer ik de andere gedachten compleet te verdringen. Ik deed mijn ding en probeerde simpelweg een goede tijd neer te zetten. Ik concentreerde me op mijn houding en de manier waarop ik de bochten moest aansnijden. Blijkbaar ging dat goed want ik win. Dinsdag baalde ik toen ik in volle finale lek reed en zo de pleuris uit mijn lichaam moest rijden om weer aansluiting te vinden met de voorwacht. Dat lukte niet helemaal, waardoor ik wat tijd verloor. Dat maakte ik goed met een sterke tijdrit.’

Boom: ‘Liever een dag eerder leider’

© BELGA

Lars Boom (Belkin) heeft dan toch de witrode leiderstrui om de schouders. ‘Ik had natuurlijk liever deze trui een dag eerder gehad. Toen kwam de koers aan voor mijn eigen deur, maar het liep niet zoals ik gehoopt had. Nu lukte het wel’, straalde de 28-jarige Nederlander.

‘In Vlijmen had ik maar al te graag het zegegebaar gemaakt, maar wat ik hier liet zien is toch ook al niet slecht. Ik werkte geen slechte tijdrit af. Er staan nog enkele zware opdrachten op de agenda en ik wil mijn leiderstrui tot het einde behouden. Donderdag volgt er een vlakke etappe, maar vrijdag is er een mini-Ronde van Vlaanderen, zaterdag een mini-Luik-Bastenaken-Luik en op de slotdag een mini-Amstel Gold Race. Gemakkelijk is anders, maar ik geniet alvast van deze dag.’