© AP

Afrika’s laatste ijsbeer is niet meer

In de zoo van Johannesburg is Wang (30), de laatste ijsbeer op het Afrikaanse continent, geëuthanaseerd. Het dier kampte met ernstige hart- en longproblemen. Begin dit jaar overleed zijn 27-jarige vrouwtje Geebee. De zoo zal geen nieuwe ijsberen nemen omdat het klimaat er te warm is voor de dieren.

JUV

De ijsbeer kreeg iets voor elven deze morgen een spuitje. ‘Wangs gezondheidstoestand verslechterde met de maand. In november vorig jaar waren al leverproblemen bij hem geconstateerd. Hij heeft erg getreurd om het verlies van zijn vrouwtje Geebee. Zij stierf in januari aan een hartaanval’, zegt woordvoerster Jenny Moodley van Johannesburg City Parks en Zoo in een verklaring.

Om Wang over de dood van zijn vrouwtje te helpen, kreeg hij de afgelopen maanden een speciale behandeling en allerhande activiteiten om zijn aandacht af te leiden. ‘Hij kreeg zelfs zijn eigen Valentijnsfeestje’, aldus Moodley.

Wang werd in 1984 geboren en verbleef sinds 1986 in de dierentuin in Johannesburg. Hij arriveerde samen met Geebee. Zij kwam uit een Canadese zoo, hij uit een dierentuin in Japan. Hun komst paste in een fokprogramma, maar nageslacht kwam er niet. Volgens deskundigen moeten vrouwtjesijsberen minstens een maand in temperaturen onder de 20 graden leven alvorens loops te worden. Zelfs in de winter stijgt het kwik in Johannesburg overdag al snel tot boven de 20 graden.

Om die reden besloot de dierentuin in Johannesburg in 2010 al het ijsberenpaartje na hun dood niet te vervangen. Het was de laatste dierentuin met ijsberen op het Afrikaanse continent. IJsberen worden in het wild zo’n 18 jaar oud en wegen dan 400 kilo. Wang woog door zijn hoge leeftijd en leverproblemen ‘slechts’ 250 kilo.