© BELGA

Siri-ontwikkelaars werken aan zelflerende digitale assistent

De toonaangevende ontwikkelaars van Siri, de digitale assistent op de toestellen van technologiebedrijf Apple, werken aan een nieuwe digitale assistent waarvan de kunstmatige intelligentie (AI) ook gecompliceerde opdrachten moet aankunnen. Het systeem, met de naam Viv, moet zichzelf ook zaken kunnen bijleren, zo berichtte het Amerikaanse magazine Wired.

De drie stichters van het jonge bedrijf Viv Labs - Dag Kittlaus, Adam Cheyer en Chris Brigham - waren de drijvende krachten achter de ontwikkeling van Siri. Kittlaus en Cheyer hadden de onderneming mee gesticht, die Siri aanvankelijk als een zelfstandige applicatie ontwikkelde. Siri werd later door Apple gekocht. Brigham was een van de eerste ontwikkelaars.

Zij zeggen aan Wired met Viv een zelflerend systeem te willen scheppen. Viv zou zo opdrachten moeten kunnen vervullen, die programmeurs niet expliciet in het programma hebben ingebakken. De assistent zou ook verschillende gegevensbronnen kunnen combineren. De stichters willen een open systeem waar verschillende bedrijven hun databases aan kunnen ophangen.

Het is nog niet duidelijk wanneer het systeem op de markt komt. Viv Labs wil programmeurs nu overtuigen om hun gegevensbanken aan te sluiten op het systeem. Geld kan het bedrijf verdienen via provisies, wanneer de gebruiker zaken via het systeem aanschaft, zoals bijvoorbeeld een vliegtuigticket.

(belga)