© EPA

Daarom gaan we Robin Williams nooit vergeten

De wereld is in rouw door het verlies van acteur Robin Williams (63). Hij bracht miljoenen mensen aan het lachen of huilen in een honderdtal films. In tien memorabele scènes ontdekt u waarom we de acteur nooit zullen vergeten. Williams was de man die...

SiSt

...Popeye een menselijk gezicht gaf

Williams’ eerste filmsucces was de verfilming van Popeye uit 1980. In dit fragment verslaat Williams een reuzenoctopus om daarna ‘I’m Popeye The Sailor Man’ te zingen.

...Voor een vrolijke noot zorgde na de donkere Vietnamoorlog

In 1987 kwam Good Morning Vietnam uit. In deze film speelt Williams een radiopresentator, die gestationeerd wordt aan het Vietnamese front. De radioman doet imitaties, maakt mopjes en speelt goede rockmuziek en wordt zo immens populair onder de soldaten.

...Onze harten veroverde als leraar

Hij beroerde miljoenen harten met Dead Poets Society. De prent uit 1989 zorgde voor een kleine stijlbreuk in het doorgaans humoristische werk van Williams. In de film speelt Robin een leraar Engels die zo charismatisch les kan geven dat hij de hele klas omvormt tot een gepassioneerde poëzieclub.

...Ons leerde dat je altijd een beetje kind moet blijven

In 1992 kwam Hook in de zalen, een moderne adaptatie van het Peter Pan-epos. Williams speelt Peter Pan en moet het dus opnemen tegen Kapitein Haak, subliem vertolkt door een onherkenbare Dustin Hoffman.

In 1992 kwam de verfilming van Aladdin op het grote scherm, waarin Williams de rol van Geest vertolkt. De subtiele humor bracht zowel kinderen als ouders spontaan aan het lachen.

...De wereld aan het lachen bracht

In 1993 kwam Williams’ carrière in een stroomversnelling door zijn vertolking in Mrs. Doubtfire. Williams speelt een vrouwelijke oppas om na een vechtscheiding toch bij zijn kinderen te kunnen zijn, zonder ontdekt te worden door zijn ex-vrouw.

...Die van een bordspel een onvergetelijk avontuur maakte

De film Jumanji uit 1995 is een van de hoogtepunten in Williams’ repertoire. In de film speelt Williams de rol van Alan Parrish, een man die de talrijke gevaren van een behekst bordspel moet trotseren.

...De zes Friends even wegspeelde

Williams werkte samen met de grootste sterren van de jaren ’90. In 1997 luisterde hij de intro van de populaire serie Friends op. Samen met collega-acteur Billy Crystal komt Williams in het koffiehuis terecht waar de zes vrienden zich altijd ophouden. Williams lanceert de ene oneliner na de andere en drukt zo zijn unieke stempel op de Friends-aflevering.

...Duizenden kinderen een hart onder de riem stak

Zijn hoofdrol in de film Patch Adams uit 1998 was vrij atypisch voor de komiek. Voorheen was Williams altijd de jolige lolbroek die op de lachspieren werkte. In deze prent brengt Williams het verhaal van Patch Adams, een dokter die zijn (vooral minderjarige) patiënten probeert op te fleuren met humor. Williams balanceert op de fijne grens tussen drama en komedie, en onderstreept de kracht van de lach.

...Ons ook deed bibberen

Hij bevestigde zijn status als topacteur in de thriller Insomnia. Williams wordt geëerd als de Hollywoodkoning van de lach, maar kon als acteur elke rol aan. In de in 2002 verschenen thriller Insomnia speelt Williams een gestoorde moordenaar die op de hielen wordt gezeten door Al Pacino en Hilary Swank.