© Tinne Wouters

Dit jaar al 892 egels overreden

Er zijn dit jaar al 892 egels overreden. Dat blijkt uit cijfers van ‘Dieren Onder De Wielen’, een project van Natuurpunt in opdracht van de Vlaamse overheid.

Belga

Aangepaste snelheid, maar ook eenvoudige ingrepen in de tuin kunnen voor de egel het verschil tussen leven en dood betekenen, zegt de organisatie woensdag in een persbericht.

Evenveel als in heel 2013

Natuurpunt telde sinds het begin van 2014 al even veel verkeersslachtoffers als er in 2013 over een heel jaar werden waargenomen. De trieste piek situeert zich in de maanden juli en augustus. Op dat moment gaan jonge egels op zoek naar een eigen woonplaats, en daarbij moeten ze vaak de straat oversteken.

Een mogelijke verklaring voor de hoge cijfers is het zachte voorjaar, waardoor de egels sneller uit hun winterslaap ontwaakten en vroeger op zoek gingen naar een nieuwe woonplaats. Anderzijds gaven waarschijnlijk meer mensen slachtoffers door dankzij de campagne Dieren Onder De Wielen.

Tuinen verbinden

Niet alleen aangepast rijgedrag kan de diertjes redden: het aantal overreden egels kan ook sterk beperkt worden door een aantal eenvoudige aanpassingen in de tuin. Door tuinen met elkaar te verbinden via een doorgang van 15 cm breedte en 15 cm hoogte moeten egels de straat niet meer op om van tuin te verhuizen. “Eén doorgang per tuinzijde maakt al een groot verschil, en met een opening om de paar meter is de egel helemaal gesteld”, zegt Natuurpunt.

Met ‘Dieren Onder De Wielen’ voert Natuurpunt een project van de Vlaamse Overheid rond verkeersslachtoffers uit. Iedereen kan daarbij helpen door verkeersslachtoffers in te voeren op de website www.dierenonderdewielen.be .