© IMAGEGLOBE

Hillary Clinton kijkt uit naar ‘knuffel’ met Obama

Hillary Clinton was in een recent interview erg kritisch voor het buitenlands beleid van de Amerikaanse president Barack Obama, maar wil het nu goedmaken. Via haar woordvoerder laat ze verstaan dat het niet als een aanval bedoeld was en dat ze ernaar uitkijkt om het dispuut “te beëindigen met een knuffel”.

Clinton heeft in een interview met The Atlantic hard uitgehaald naar het buitenlandbeleid van haar Democratische partijgenoot, onder wie ze vier jaar minister van Buitenlandse Zaken was. Zo zei ze dat de president in de fout ging door de gematigde rebellen in Syrië onvoldoende te bewapenen, waardoor ruimte ontstond voor de jihadisten.

Dinsdag heeft Cinton volgens haar woordvoerder Nick Merrill gebeld met Obama om te zeggen dat haar opmerkingen niet bedoeld waren als een aanval op zijn beleid of leiderschap. Merrill legt in een statement uit dat er “eerlijke meningsverschillen geweest zijn over sommige kwesties”, die Clinton ook herhaaldelijk heeft verduidelijkt. “Sommigen kiezen er nu voor de meningsverschillen te hypen, maar die wegen niet op tegen de brede overeenstemming die ze hebben over de meeste onderwerpen.”

“Clinton heeft president Obama met trots gediend, ze was trots om zijn partner te zijn in het project om het Amerikaanse leiderschap te herstellen en de Amerikaanse belangen en waarden te bevorderen in een snel veranderende wereld”, luidt het nog. Clinton en Obama zien elkaar toevallig woensdag op een feestje in de staat Massachusetts. Daar wil Clinton de spanningen dus wegknuffelen.

Mogelijk doet Clinton in 2016 een gooi naar het presidentschap, als opvolger van Obama. Wat afstand nemen van de president kan haar volgens analisten aan stemmen helpen bij onafhankelijke kiezers en Republikeinen die gevoelig zijn voor nationale veiligheid. De kritiek op Obama kan haar echter wel kwalijk genomen worden door Democratische kiezers tijdens de voorverkiezingen.

(belga)