© Serge Minten

Samensteller affiche Pukkelpop: ‘Heel jaar werk’

Bands die al jaren dromen van een plek op Pukkelpop kunnen maar beter op een goed blaadje staan bij Eppo Janssen (38). Al zes jaar lang stelt hij in overleg met organisator Chokri Mahassine de Pukkelpopaffiche samen, die dit jaar goed is voor 227 acts op acht verschillende podia. “Iedereen schrikt toch wel even als ik hen vertel dat ik bijna een jaar zoet ben met zo’n affiche”, aldus Eppo die Pukkelpop combineert met een job als muzieksamensteller bij Studio Brussel.

mige

Hij liep al vroeg mee in het kielzog van zijn vader, presentator en Pukkelpopadviseur Luc Janssen op de festivalweide van Kiewit. Vanaf zijn tiende kreeg Eppo ook de smaak te pakken en sloot hij zich aan bij de Humanistische Jongeren, het verbond dat Pukkelpop nog altijd organiseert. Na jaren vrijwillig adviseur te zijn voor het festival, bood Chokri hem in 2008 een job aan als affichesamensteller. “Een opdracht waarmee ik mijn handen vol heb van eind september tot net na Pukkelpop”, aldus Eppo. “Wanneer ik dat zeg, zijn er altijd mensen die wat lacherig doen, maar het is een werk van lange adem.”

Het lijkt me ook onmogelijk dat jij alle 227 acts aan een persoonlijke test hebt onderworpen.

“Dat is helaas niet het geval. Er zijn een heleboel bands die nog niet aan deze kant van de oceaan hebben opgetreden, hoewel Chokri en ik toch elk jaar naar het South by South West Festival gaan in Amerika, een showcasefestival in de Texaanse stad Austin. Chokri houdt zich trouwens voornamelijk bezig met de grote bands op de Main Stage. Ik draag eerder nieuwe bands aan, waarbij ik vooral vertrouw op mijn buikgevoel. Dan volgt er een periode van over en weer bellen en mailen en wordt er onderhandeld over de prijs, het uur... Ik moet met honderden parameters rekening houden. Maar hoe of wat of wie er een moeilijke klant is, houden we binnenskamers. Dat blijft net als de regeringsonderhandelingen volledig geheim.” (lacht)

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.