© BELGA

Peumans doet Bourgeois plooien

Het is behoorlijk ongezien: Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) heeft zijn partijgenoot Geert Bourgeois uit vakantie teruggeroepen. Minister-president Bourgeois moet van Peumans donderdag samen met Vlaams minister van Financiën en Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld) uitleg komen geven over het uitgelekte besparingsprogramma van acht miljard euro.

CWIL, YL

Nadat dit weekend was uitgelekt dat de besparingen van Bourgeois I een nog grotere impact zouden hebben op de Vlaamse gezinnen dan gedacht – zo is er sprake van duurdere kinderopvang, extra besparingen bij De Lijn en een verhoging van het bedrag voor de zorgverzekering – was de kritiek van de oppositiepartijen en tal van middenveldorganisaties ronduit vernietigend.

Zij eisten uitleg van Bourgeois, maar die liet weten dat hij die pas zou geven op 22 september Maar de druk op de ministerpresident, ook vanuit zijn coalitie, nam de voorbije dagen sterk toe.

Dinsdag riep parlementsvoorzitter Peumans zijn partijgenoot dan terug uit vakantie. Bourgeois moet donderdag het parlement te woord staan.