© HBVL

Voor de galerij

De nieuwe Vlaamse regering mag dan al voor de zwaarste besparingswedren in jaren staan, nog voor ze haar spikes heeft aangetrokken neemt ze een valse start. Terwijl de negen nieuwe excellenties genoten van een welverdiende zonne- of hoogtestage, lekte hun saneringsplan van 8 miljard euro voortijdig uit. God en klein Pierke schoten de voorbije dagen met scherp op dit “gortdroge boekhoudersplan” van deze “hakbijlregering” omdat het vooral op kosten van de Vlaamse gezinnen en het middenveld zou zijn geschreven. Ook al zeggen de ministers dat de cijfers voorbarig zijn, een hete herfst kondigt zich nu al aan.

Yves Lambrix

Waar Open Vld zich hult in stilzwijgen en CD&V zenuwachtig ijsbeert, blijft N-VA ijzig kalm. Minister-president Geert Bourgeois mag dan not amused zijn over de valse start van zijn regering, zijn entourage meent dat de linkse oppositie veel te vroeg haar kruit verschiet zodat in september niets overblijft om verontwaardigd over te zijn. Tot gisteren was Bourgeois nog altijd niet bereid om meer tekst en uitleg te geven. Paniekvoetbal is nu eenmaal een spelstijl die de groten der aarde zelden hanteren.

Elke partij heeft zijn Robin Hood die tegen de gevestigde macht van de Grote Leider(s) durft in te gaan. Bij de N-VA heet die Jan Peumans. Te onvoorspelbaar en eigenzinnig om minister te maken, te geliefd en gerespecteerd om over het hoofd te zien. Zodoende mag de populairste politicus van Limburg ook de volgende vijf jaar Vlaams parlementsvoorzitter blijven. Gisteren besliste hij alvast om minister-president Geert Bourgeois en minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) naar het parlement te sommeren. Het duo mag daar donderdag tekst en uitleg komen geven over de gelekte besparingsplannen. Goedkeuring heeft Peumans daarvoor naar eigen zeggen niet moeten vragen. We zouden het zelfs niet durven denken. Het siert de man dat hij telkens opnieuw onverschrokken durft opkomen voor zijn parlement.

Alleen, de vervroegde oefenwedstrijd van donderdag wordt wellicht een mager beestje. Geert Bourgeois heeft gisteren al te kennen gegeven dat hij geen specifieke cijfers zal geven... simpelweg omdat die er nog niet zijn. Hoe goed bedoeld ook, het wordt dus hoogstwaarschijnlijk een commissie voor de galerij, omdat ze ons niet veel wijzer zal maken over de wijze waarop Bourgeois I beslag zal leggen op uw en mijn portefeuille.

De enige zekerheid die we voorlopig hebben is dat de democratie in Vlaanderen ook de volgende vijf jaar volop zal kunnen en mogen spelen. Dat zijn partijgenoten hem hiervoor meer dan eens zullen verwensen, zal Jan Peumans worst wezen. En zo hoort het. In afwachting van een gedetailleerd begrotingstraject kan Geert Bourgeois misschien eens bij zijn voorganger Kris Peeters te rade gaan over hoe hij die eigenzinnige parlementsvoorzitter de volgende jaren moet aanpakken.