© GVA

Vraag naar peren nooit zo groot

Belgen reageren massaal op de oproep om meer eigen fruit te eten, na de invoerboycot door de Russische president Poetin. “De ‘peerfies’ (selfies terwijl je een peer eet, red.) op Facebook en Twitter werken”, zegt Petra Wautraets, commercieel directeur van de Limburgse Fruitveiling.

jCR, KIVH

De vraag naar peren was nooit zo groot. Het gaat dan meer bepaald om de Corina, een vroege perensoort die familie is van de Conferencepeer, waarvan de grote oogst rond 18 augustus wordt verwacht. De Limburgse Fruitveiling is de enige die deze peren in clubverband in België en Nederland mag en kan vermarkten.

Uit de verkoopcijfers blijkt een enorme stijging. “Wij verdelen de peren bij de groothandels en retailers en daar is de verkoop meer dan verdubbeld. Grootwarenhuizen hebben hun orders verhoogd. De twitteraars die vorige week de peerfies postten ter ondersteuning van de fruittelers, hebben hun doel bereikt”, weet Petra Wautraets van de Limburgse Fruitveiling.

“Wij hadden zestien plateaus Corinaperen besteld en hebben de voorraad al moeten aanvullen”, zegt Jean-Jacques Schols van Carrefour Market in Sint-Truiden. “De klanten hier willen de Belgische producten steunen, dat zie je en hoor je aan hun reacties.”

Pulse ‘Poetinperenconfituur’ moet boeren steunen

Uit medeleven met de fruittelers die hun peren niet meer naar Rusland mogen uitvoeren, is Maria ‘Mieke’ Breugelmans (59) uit Pulle in een ‘confituurkramp’ geschoten. Samen met haar buurvrouw Elisa Mariën (63) wil ze honderden potten perenjam maken en verkopen.

Drie anti-Poetinperen per dag

Nu onze Vlaamse fruittelers klappen krijgen doordat de Russen onze peren niet meer willen, merken de boeren een stijging van de perenverkoop in hun hoevewinkeltjes. De Vlaming lijkt écht meer peren te eten als reactie tegen Poetin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer