Rusland geeft Snowden verblijfsvergunning voor drie jaar

Print
Rusland geeft Snowden verblijfsvergunning voor drie jaar

Foto: EPA

Rusland heeft de vroegere medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA Edward Snowden een verblijfsvergunning van drie jaar toegekend, zo heeft zijn advocaat, Anatoli Koetsjerena, donderdag in Moskou bekendgemaakt.

De klokkenluider van het National Security Agency had op 1 augustus 2013 toestemming gekregen voor een voorlopig (politiek) asiel van één jaar in Rusland. De Verenigde Staten eisen zijn uitlevering wegens “landverraad”; de documenten van Snowden toonden aan hoe wijdverbreid de afluisterpraktijken van het NSA zijn.

De nieuwe verblijfsvergunning geeft Snowden ook het recht, naar het buitenland te reizen. Snowden zelf was niet aanwezig op de persconferentie van zijn advocaat. Sinds zijn aankomst in Rusland houdt hij zijn verblijfsoord zo geheim mogelijk. Koetsjenera, volgens wie Snowden in Rusland “werk heeft gevonden” en “een bescheiden leven leeft”, zei dat zijn cliënt “zo spoedig mogelijk” zelf een persconferentie zal geven. Koetsjenera zei dat nog meer onthullingen van Snowden verwacht mogen worden, “omdat veel mensen onthutst zijn over de wereldwijde Amerikaanse spionagepraktijken”.

Na vijf jaar verblijf in Rusland kan de NSA-klokkenluider eventueel een definitieve verblijfsvergunning krijgen.