© Karel Hemerijckx

Poetin wil Limburgse peren niet meer in Rusland

Rusland heeft gisteren tegenmaatregelen afgekondigd voor de Europese economische sancties. President Vladimir Poetin droeg de regering op een lijst te maken van goederen die niet meer mogen worden ingevoerd.

mige

Volgens het decreet dat hij tekende, zal het invoerverbod gelden voor producten uit landen die Rusland sancties opleggen. “Het is voor ons bang afwachten”, zegt Tony Derwael van Bel’Export, een exportbedrijf voor fruit uit Borgloon.

In ons land wordt naast de fruitindustrie ook de veeteelt getroffen. Jaarlijks wordt er voor 230 miljoen euro aan landbouwproducten uitgevoerd naar Rusland.

Om een totaalbeeld te geven: naast peren worden ook appelen, tomaten, paprika, kaas, melk en varkensvlees in groten getale uitgevoerd naar Rusland.

Er worden ook nog enkele andere maatregelen genomen. Zo kunnen Oekraïense luchtvaartmaatschappijen hun transitvluchten naar andere landen voortaan niet meer via Rusland laten plaatsvinden. Daarnaast wordt ook gedreigd met een vliegverbod boven Siberië. Op die manier wordt de kortste route tussen Europa en de landen aan de Stille Oceaan geblokkeerd. Maar concrete stappen in die zin werden voorlopig nog niet genomen. ‘Er wordt gewerkt aan die maatregelen’, zo meldt het Russische persbureau Tass.

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.