Oorlog in Limburg: Station Sint-Truiden

Hoe zag Limburg er tijdens de Eerste Wereldoorlog uit? Het antwoord krijgt u hier: www.hbvl.be/eerstewereldoorlog. Elke dag verschijnt op deze pagina een nieuwe foto van een plek in Limburg.

tvd

Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73.

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

Hebt u zelf nog foto’s van uw gemeente tijdens de Eerste Wereldoorlog? Bezorg ze ons via deze uploadpagina.

Meer foto’s: www.hbvl.be/eerstewereldoorlog

Aangeboden door onze partners