Zomerreeks Liedjes

© HBvL

© HBvL

© HBvL

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Liedjes met een verhaal (6)

De laatste dans van de indianen

In de ochtend van 29 december 1890 besloot het legendarische Sioux-opperhoofd Big Foot om zich met zijn 350 volgelingen terug te trekken op de oevers van de Wounded Knee-rivier. De indianen werden omsingeld door troepen van het Amerikaanse leger die de opdracht hadden om Big Foot te arresteren en zijn manschappen te ontwapenen. En Redbone, een vreemde popgroep uit de jaren ‘70, maakte er een legendarisch liedje over.

MaLu

De ooit zo trotse Sioux zagen hoe hun leven werd vernietigd. De buffel was zo goed als verdwenen -uitgeroeid door de blanken- en het bestaan van de reservaten hing helemaal af van indianenagenten die uitvoerden wat de regering wilde. De indianen zochten troost voor hun ellendig bestaan in een nieuwe religie die werd gepredikt door de erg populaire sjamaan Wovoka. Indianenstammen kwamen van ver om zijn woorden te aanhoren.

Wovoka noemde zichzelf de Messias en hij voorspelde een zandstorm die alle blanken levend zou begraven en de prairie zou herstellen. En in die nieuwe wereld zouden de indianen weer kunnen aanknopen bij hun oude tradities. Om dat moment wat te bespoedigen moesten alle indianen de ‘Ghost Dance’ doen. Tijdens dat vreemde dansritueel droegen de stammen gekleurde shirts met afbeeldingen van arenden en buffels die hem zouden beschermen tegen de kogel van de ‘blauwjassen’.

Sitting Bull

Tijdens de herfst van 1890 waren die dansen zo sterk verspreid in de reservaten dat de blanken er bang van werden. Een agent van een reservaat in Pine Ridge in South Dakota stuurde een telex naar zijn superieuren in Washington dat de indianen “wild in de sneeuw aan het dansen waren en dat ze gek waren geworden. We hebben bescherming nodig en wel nu. De leiders van deze revolutie moeten dringend opgepakt worden.”

Een commando kreeg de opdracht om opperhoofd Sitting Bull te arresteren, maar de indianenchef werd gedood tijdens die poging in de nacht van 15 december. Toen Big Foot hoorde van dat incident verzamelde hij zijn mensen in het Pine Ridge reservaat. Het opperhoofd kampte met een levensbedreigende longontsteking en had geen zin om te vechten. Hij droeg zelfs een witte vlag bij zich. Toen zijn mensen op 28 december van 1890 aan de voet van de Wounded Knee-rivier kampeerden, werden ze omsingeld door soldaten. Er werd een powwow, een vredesoverleg, georganiseerd met officieren van het Amerikaanse leger.

En dan wordt het verhaal anders verteld naar gelang de bron. Volgens de indianen klonk er tijdens die powwow plots een schot van een geweer dat per ongeluk afging tijdens het inleveren van de wapens. Het Amerikaanse leger zette prompt de aanval in. Volgens de soldaten stond er tijdens de powwow een medicijnman op om de indianen op te hitsen. De kogels konden hen -dankzij hun magische shirts - toch niet raken.

Wat zeker is, is dat de indianen werden weggevaagd. Vrouwen en kinderen die zich in veiligheid probeerden te brengen in een ravijn vielen door het kruisvuur. Sommige indianen werden zelfs nog op vier kilometer van het kamp neergeschoten. 300 Sioux stierven op het slagveld, 25 soldaten lieten er het leven. Maar de indianen dansten nooit meer...

Leonard Peltier

Het leven is er sinds Wounded Knee niet beter op geworden in het Pine Ridge-reservaat. Tachtig procent van de volwassenen zit er zonder baan. De meeste bewoners zijn afhankelijk van voedselbonnen die door de overheid verdeeld worden. De gemiddelde levensverwachting in het reservaat is 50 jaar.

In 1973 bezetten indianen van de American Indian Movement (AIM) Wounded Knee opnieuw om aandacht te vragen voor hun problemen. Het werd weer een harde strijd tussen de indianen en de Amerikaanse overheid. Op 26 juni 1975 kwam het tot een gewapende confrontatie tussen activisten van AIM en de FBl. Twee FBI-agenten komen om het leven. Leonard Peltier, een AIM-activist, wordt opgepakt voor moord en zit nog altijd in de gevangenis, hoewel de hele wereld schreeuwt om zijn vrijlating wegens gemanipuleer met bewijsmateriaal. Amnesty International beschouwt hem als een politieke gevangene. En over die Peltier heeft Rage Against The Machine dan weer het nummer ‘Freedom’ gemaakt, maar dat is een ander verhaal én een ander lied.

Aangeboden door onze partners