© EPA

Nederland ziet af van militaire missie naar Oekraïne

Het Nederlandse kabinet ziet af van een militaire missie naar het rampgebied in het oosten van Oekraïne. De risico’s om betrokken te raken bij het conflict zijn te groot. Daardoor komt de doelstelling om stoffelijke overschotten en bezittingen terug te halen niet dichterbij. Dat heeft de Nederlandse minister-president Mark Rutte zondag gezegd na afloop van een extra ministerraad.

Onze noorderburen kiezen ervoor de huidige ongewapende missie stap voor stap uit te breiden met 60 man politie en 60 mensen van Defensie. Nu zijn al 40 marechaussees in Oekraïne en 23 onderzoekers. Australië stelt nog 50 politiemensen beschikbaar en houdt er 100 achter de hand. Maleisië heeft ook nog 68 man politie toegezegd.

Rutte stelde dat in een situatie waarbij militairen vlakbij de Russische grens te maken krijgen met zwaarbewapende separatisten een militair overwicht niet te verkrijgen is. “Dat is niet realistisch, zelfs niet met een massale inzet van militairen. Een militaire operatie sluit wel aan bij het gevoel, maar draagt niet bij aan het realiseren van onze prioriteiten.” Door op de huidige voet verder te gaan, kan escalatie worden voorkomen.

Zondagavond reizen minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Australische collega Julie Bishop naar Kiev voor overleg over een snelle vergroting van de huidige missie.

(belga)