© REUTERS

Opstandelingen Oekraïne: “Buitenlandse beveiligers welkom op plaats van ramp”

De opstandelingen in het oosten van Oekraïne hebben geen bezwaar tegen de komst van buitenlandse beveiligers voor de rampplek waar vlucht MH17 neerstortte. Politiemensen moeten onderzoekers bescherming bieden. De Maleisische premier Najib Razak en de leider van de separatisten Alexander Borodaj hebben daar zondag overeenstemming over bereikt, meldt het Maleisische persbureau Bernama.

De Maleisische premier heeft volgens Bernama contact opgenomen met zijn Nederlandse en Australische collega’s. De drie landen hebben afgesproken nauw samen te werken bij de inzet van de politiemensen. Kuala Lumpur stuurt woensdag 68 politiemensen naar Oekraïne om daar de plaats van de ramp te beveiligen, maakte het kantoor van de premier bekend.

De Maleisische regering riep zondag op alle gevechten te staken in het gebied rond de plaats van de ramp. “Maleisië is bezorgd dat deze veiligheidsproblemen volledige en ongehinderde toegang tot de plaats van de ramp in de weg staan en daarmee voorkomen dat er een onafhankelijk onderzoek kan worden uitgevoerd”, stond te lezen in de verklaring van het kantoor van Najib. De minister van Buitenlandse Zaken van het Aziatische land heeft met Oekraïense functionarissen gesproken over het diplomatieke en juridische raamwerk van de inzet.

(belga)