© EPA

Marianne Vos wint eerste ‘La Course’

De Nederlandse Marianne Vos heeft zondag de eerste editie van ‘La Course’ gewonnen. Ze klopte in een groepssprint Kirsten Wild en Leah Kirchman. Onze landgenote Jolien D’Hoore werd eerste Belgische op een zevende stek.

Enkele uren vooraleer de mannen hun laatste wedstrijd afwerken in de Tour kregen ook de vrouwen vanmiddag de kans om zich te tonen op de Champs-Elysées. De wielerwedstrijd werd voor het eerst georganiseerd om het vrouwenwielrennen meer in de kijker te brengen.

Aan de start verschenen 120 deelneemsters. Ze dienden 90 kilometer af te leggen in dertien lokale ronden op en rond de Champs-Elysées. Op het eind lag een prijzenpot klaar van 22.500 euro, het equivalent van een Touretappe voor de mannen.

De wedstrijd werd gekleurd door heel wat aanvallen, maar het was uiteindelijk een groepssprint, ontsierd door een valpartij, die besliste over de zege. Daarin toonde de Nederlandse Marianne Vos, voorvechter ook van het vrouwenwielrennen en gezicht van ‘La Course’, zich de snelste.

D’Hoore: ‘Was graag dichter geëindigd in La Course’

© foto Marc Van Hecke

Jolien D’Hoore genoot van ‘La Course’, de eerste editie van een vrouwenelitewedstrijd in Parijs, enkele uren voor de mannen de slotrit afhaspelen in hun Tour. ‘Het was lastiger koersen dan ik had gedacht’, zei ze na afloop, ‘maar het was wel geweldig om eens voor zo veel publiek te koersen.’

De Belgische kampioene finishte als zevende in ‘La Course’. D’Hoore, nochtans snel aan de meet, maakte nooit kans op een dichtere ereplaats. ‘Het is een beetje jammer dat ik niet dichter kon eindigen’, vertelde ze. ‘Ik ben gevallen tijdens de wedstrijd, sukkelde met mijn versnellingsapparaat en op het eind zat ik ook helemaal alleen. Die laatste kilometer was het wind tegen, dus het was echt lastig koersen. Op het eind had ik niet veel krachten meer. Ik was ook een beetje verbaasd over het feit dat het niet eenvoudig fietsen is over die kasseien op de Champs Elysées’, lachte ze.

In de sprint kwamen nog twee rensters ten val. ‘Het ging er echt hevig aan toe’, aldus D’Hoore. ‘Er werd heel veel gekwakt, misschien wel meer dan bij de mannen, maar goed. Marianne Vos is een verdiende winnares. Ze is het uithangbord voor het vrouwenwielrennen. Dit was een mooie koers, met heel veel publiek. Zeker voor herhaling vatbaar en zo’n koers, voor zo’n massa volk is een goede zaak voor onze sport.’