© BELGA

Kevin Borlée net op tijd in vorm

Kevin Borlée lijkt net op tijd in goede doen te zijn voor het EK atletiek in het Zwitserse Zürich (12-17 augustus). Op het Belgisch kampioenschap in Brussel won hij zondag de 400m in een tijd van 45.28.

dmm

Die 45.28 is meteen ook de beste tijd van het seizoen voor Kevin, die in 2010 het EK won in 45.08. Hij bleef zijn broer Jonathan, die zijn 400 meter afwerkte in een tijd van 45.61, betrekkelijk makkelijk voor. Maar ook voor Jonathan is er verbetering merkbaar. Julien Watrin strandde op plaats drie met 45.68.

Voor de 4x400m-selectie voor het EK in Zürich blijft het voorlopig koffiedik kijken voor de vierde stek, alsook voor de reserveplaats. Dylan Borlée lijkt door een blessure aan de onderrug niet helemaal topfit, en dus was het belangrijk dat mannen als Antoine Gillet en Will Owoye zondag voor de ogen van coach Jacques Borlée toonden wat ze in zich hadden. Gillet werd vijfde in een tijd van 46.71, terwijl Will Owoye zich tevreden moest stellen met plaats zes (46.79). David Pecceu (47.17), Arnaud Destatte (47.29) en Seppe Thys (47.62) maakten de einduitslag vol.

Selectiecommissie zet licht op groen voor 4x400m vrouwen

© BELGA

Naast een mannenploeg zal België ook een vrouwenploeg op de 4x400m afvaardigen op het EK atletiek van volgende maand in het Zwitserse Zürich (12-17 augustus). Dat maakte de Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB) zaterdag bekend.

Op het BK in het Brusselse Koning Boudewijnstadion liepen zaterdag vier atletes onder de 55 seconden op de 400m individueel: Justien Grillet (54.46), uittredend kampioene Laetitia Libert (54.23), Kimberley Efonye (54.36) en Sofie Daelemans (54.53). De selectiecommissie van de KBAB beloont hen nu met een selectie voor het EK.

(belga)

Sarah Missinne bereikt finale 100m horden op WK junioren

© AFP

Sarah Missinne heeft zich zaterdag op het WK atletiek voor junioren in het Amerikaanse Eugene (Oregon) geplaatst voor de finale van de 100 meter horden.

De Gentse werd in 13.17 tweede in de tweede halve finale, na de Nederlandse Nadine Visser (13.01). Missinne liep de vierde tijd van alle halvefinalisten.

De twee eersten van elke halve finale verzekerden zich van een finaleplaats, net als de twee beste verliezende tijden. De finale vindt zondag plaats.

(belga)

Verspringer Mathias Broothaerts plaatst zich voor EK

© BELGA

Mathias Broothaerts heeft zich zondag in het verspringen op het BK atletiek in Brussel laten opmerken door zijn ticket voor het EK in Zürich te behalen.

De amper twintigjarige Broothaerts werkte een dijk van een wedstrijd af, en ging zelfs tweemaal over de EK-limiet van 7m95. Zijn vierde sprong was goed voor 8m07, daarna sprong hij nog 7m97.

Hij werd ook meteen Belgisch kampioen, voor Cedric Nolf (7m81) en Ahmed Al-Sharfa (7m58). De Saudi-Arabiër wordt echter niet in de tabellen van het BK opgenomen, en dus kreeg Nicolas Stempnick (7m38) de bronzen medaille om de hals.

Vorig jaar pakte Broothaerts op het EK voor junioren in het Italiaanse Rieti nog de zilveren medaille in het verspringen.

Michael Bultheel plaatst zich voor EK in Zürich

© BELGA

Michael Bultheel heeft zich zondag op het BK atletiek in Brussel geplaatst voor het EK atletiek, dat van 12 tot 17 augustus in het Zwitserse Zürich plaatsvindt.

Bultheel won op het Belgisch kampioenschap de finale op de 400 meter horden in een knappe 49.13, waarmee hij ruim onder de EK-limiet van 50.13 bleef. Ook Stef Vanhaeren, de nummer twee van zondag, dook met 49.83 onder de EK-limiet, maar hij dwong zijn ticket eerder deze maand al af op de Brussels Grand Prix.

Bultheel: ’Ik lijk wel een verroeste diesel’ “Ik ben net op tijd in vorm. Hou ouder ik word, hoe trager mijn seizoen op gang komt. Ik begin wel op een verroeste diesel te lijken’, aldus Bultheel. ‘Ik heb vandaag mijn wedstrijd goed ingedeeld en ben rustiger begonnen. Daarom had ik het enkel de laatste 100 meter wat moeilijker. Op het EK in Zürich wil ik graag de finale halen, maar het niveau is de laatste jaren erg gestegen. Makkelijk wordt het dus zeker niet.’

Stef Vanhaeren werd zondag tweede en zette een nieuw persoonlijk record neer. Hij had zijn ticket voor het EK al even op zak. ‘Op het einde van de race wilde ik Michael (Bultheel, red.) nog te pakken krijgen, maar dat lukte niet’, zei Vanhaeren achteraf. ‘Dit is voor mij een goede generale repetitie voor het EK, waar ik toch wel minstens de halve finales hoop te bereiken. Ik ben ook heel blij dat Michael zijn limiet liep. Hij verdient dit.’

Op de 400m horden bij de vrouwen maakte ook Axelle Dauwens een bijzonder goede beurt. Ze liep in haar BK-finale een knappe 55.81, goed voor een nieuw persoonlijk record en de Belgische titel op die afstand. Dauwens plaatste zich vorige week al in het Engelse Loughborough voor het EK. Toen bleef ze met 56.65 ruim onder de limiet van 57.00.

Aflossingsploeg 4x400m strandt in reeksen

De Belgische aflossingsploeg in de 4x400 meter bij de mannen heeft zich zaterdag niet kunnen plaatsen voor de finale op het WK atletiek voor junioren in het Amerikaanse Eugene (Oregon).

Michael Rossaert, Asami Badji, Alexandre Screve en Simon De Lange werkten hun reeks na enkele tactische fouten af in 3:12.57 en finishten daarmee op de zesde plaats.

Ook voor Aurele Vandeputte is het toernooi afgelopen. In de halve finale van de 800 meter bij de mannen kreeg hij met 1:51.57 de 21e tijd achter zijn naam. De top acht loopt zondag de finale.

Eline Berings klopt Anne Zagré op 100m horden dankzij persoonlijk record

© BELGA

Op de 100 meter horden op het Belgisch kampioenschap atletiek kreeg het publiek zondag een heerlijk duel tussen Anne Zagré en Eline Berings voorgeschoteld, beiden al geplaatst voor het EK in Zürich. Berings haalde het maar net met 12.87, in een nieuw persoonlijk record.

Berings begon het snelste aan de 100 meter, en kon haar leiderspositie tot de eindstreep vasthouden. Anne Zagré werd tweede met een tijd van 12.91. Marjolein Lindemans veroverde de bronzen medaille dankzij haar 13.67.

Haar nieuwe PR stemde Berings wel tevreden, al behield ze haar nuchterheid. ‘Anne is supergoed bezig, en loopt ongelooflijk sterk. Daar doe ik niet flauw over. Vooral zij mag in Zwitserland mikken op een medaille, ikzelf ben al blij met een finaleplaats’, aldus Berings.

De zege van Berings op het BK was bijzonder nipt en bood het publiek heel wat spektakel. ’Een race als die van vandaag, daar doe je vertrouwen mee op. Ik moest vooral ontspannen blijven en dat is gelukt. Ik ben in mijn ‘koker’ gebleven, ook al voelde ik Anne op het einde in mijn nek hijgen. Bij haar voel je dat, zij kan echt jagen op haar tegenstanders’, besloot Berings.