© AFP

‘Kiev probeert crashsite MH17 te heroveren’

De Oekraïense strijdkrachten proberen het gebied in Oost-Oekraïne waar 17 juli een Maleisische Boeing 777, vlucht MH17, is neergestort, te heroveren op de rebellen. Dat zei een woordvoerder van de Oekraïense nationale veiligheidsraad.

evg

De woordvoerder zei dat de plek zo toegankelijk moet worden voor de internationale onderzoekers van de vliegramp. Door de gevechten in de buurt van de rampplek kon een groep Nederlandse forensisch experts niet naar de rampplek afreizen. Er staat ook een politiemissie uit Australië klaar om af te reizen naar Oost-Oekraïne.

De Nederlandse minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega Julie Bishop reizen maandag naar Oekraïne. Ze willen in Kiev het parlement proberen te overtuigen al op dinsdag een besluit te nemen over een grote politiemissie in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. Dat zei minister Bishop in een interview met de Herald Sun.

Eerder kondigde president Petro Porosjenko een wapenstilstand af voor een gebied van 40 kilometer rond de rampplek, ongeveer 50 kilometer ten oosten van de stad Donetsk.

Meer over Oekraïne

Aangeboden door onze partners