Dit is het geheim van een stijlvolle outfit

Niets mis met een blouse en een rok die niet zo goed bij elkaar passen, maar té erg moeten ze ook weer niet vloeken. Volgens Amerikaanse wetenschappers ligt het geheim van een stijlvolle outfit in een soort bestudeerde nonchalance.

tib

Onderzoekers van de Universiteit van North Carolina vroegen 239 medewerkers van de website Amazon Mechanical Turk om tekeningen van outfits te beoordelen op stijl. Het ging om dertig verschillende kleurencombinaties van een outfit die uit vier stukken bestond: een jas, een blazer, een rok en een top. Sommige kleurencombinaties pasten perfect bij elkaar, andere waren net gekozen omdat ze vloekten.

Uit de resultaten bleek dat de outfits die het hoogst scoorden, ergens tussen deze twee uitersten lagen. De passende combinaties zagen er volgens de proefpersonen te bestudeerd uit, terwijl de vloekende kleuren dan weer te veel van het goede waren. Volgens het onderzoek, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het vakblad Public Library of Science, ligt het geheim van een stijlvolle outfit in het midden tussen uniformiteit en chaos. ‘Het gematigd op elkaar afstemmen van kleding is zeker niet het enige element aan stijl’, nuanceren de wetenschappers nog, ‘want wat stijlvol is, hangt af van tijd en cultuur en ook van andere factoren zoals snit, design en trends’.

Niet te missen