© REUTERS

Hamas wil toch staakt-het-vuren voor 24 uur

Hoewel Hamas zondag mortiergranaten afvuurde op Israël, en zo het staakt-het-vuren opzegde, wil het nu toch meteen een nieuwe wapenstilstand invoeren, die zal duren tot maandagmiddag. Dat heeft een woordvoerder gezegd aan Reuters. Er zijn sinds zondagochtend al zeker 3 Palestijnen omgekomen bij nieuwe gevechten.

belga

In een antwoord op de interventie van de VN en omwille van de situatie van het volk, zijn we overeen gekomen om een staakt-het-vuren voor 24 uur in te voeren, beginnend om 14.00 uur.' Dat zei Sami Abu Zuhri aan Reuters. Er is nog geen reactie van Israël, dat zondagochtend het bestaande bestand had opgezegd, na aanvallen van Palestijnse militanten op Israël.

Na een staakt-het-vuren van een dag en een nacht barstte het oorlogsgeweld zondagochtend weer los in de Gazastrook. Twee mannen kwamen om toen ze aan de Israëlische grens in het centrum van de Gazastrook werden beschoten door tanks. Een derde werd gedood in de buurt van Khan Younis, in het zuiden, zei een woordvoerder van de hulpdiensten.

Israël had het humanitair bestand afgebroken, 'wegens de onafgebroken raketbeschietingen van Hamas'. Meteen daarna waren de rookpluimen boven Gaza te zien op foto's van persagentschap Reuters.

132 doden onder het puin

De wapenstilstand van zaterdag en zondagnacht gaf de hulpdiensten ruimte om te zoeken naar doden. Er werden zeker 132 lichamen vanonder het puin gehaald.

Negenentwintig lijken werden teruggevonden in Chajaya, een buitenwijk van Gaza-stad, in Zeitoun en Touffah. In de vluchtelingenkampen van Deir al-Balah, Bureij en Noesseirat, die in het centrum gelegen zijn, ging het om 13 lichamen. Tweeëndertig doden lagen in het noordelijke Beit Hanoun. In Khan Younès en Rafah ten slotte, in het zuiden, werden 11 lijken gevonden.

De grens van 1.000

Het dodentol van het Israëlische offensief aan Palestijnse zijde komt na 20 dagen op meer dan 1.000. Verschillende ngo’s bevestigen dat ongeveer 70 tot 80 procent van alle gedode Palestijnen burgers zijn, onder hen vele vrouwen en kinderen.

Aan de andere zijde is de dodental veel kleiner met 40 soldaten. Ook kwamen twee Israëlische burgers en een Thaise gastarbeider om. Het conflict dat zaterdag de 19e dag inging geldt als het meest gewelddadigste tussen de twee vijandelijke kampen sinds 2009.

Top in Parijs

Zaterdag hebben toponderhandelaars van de Europese Unie, de VS, Turkije en Qatar elkaar ontmoet in Parijs. Zij probeerden om een permanente wapensiltstand af te dwingen tussen Hamas en Israël. Tot een concrete oplossing kwam het niet. Hamas wil een opheffing van de blokkade van de Gazastrook, die de economie in het dichtbevolkte gebied verstikt. Israël wil zich pas terugtrekken als de militaire capaciteit van Hamas tot niets herleid is.

Aangeboden door onze partners