Zweed Bengtsson zegeviert, Nicola Philippaerts is 11de

De Zweedse voormalige Europese kampioen jumping Rolf-Göran Bengtsson heeft de 9e manche van de Global Champions Tour in het Franse Chantilly gewonnen. Zijn landgenoot Henrik Von Eckermann, die in 2012 de Wereldbekerwedstrijd van Mechelen won, werd tweede. Nicola Philippaerts eindigde met het paard van zijn vader Ludo, Challenge van den Begijnakker, op de 11e plaats.

jvh

Vier combinaties mochten na twee loodzware ronden door naar de beslissende barrage. Eerder hadden die ronden onze landgenoten Constant Van Paesschen, met Citizenguard Cadjanine Z, en Belgisch kampioen Gregory Wathelet, met Jumex Sport Atlantus, tot opgave gedwongen.

In de barrage stond er geen maat op Bengtsson, met Casall ASK, die met een chrono van 40.31 meer dan 5 tienden van een seconde sneller was dan zijn landgenoot Von Eckermann, met het Belgisch Warmbloed Paard (BWP) Cantinero. De 3e plaats ging naar de olympisch kampioen van Peking, de Canadees Eric Lamaze, die met Fine Lady 5 foutloos binnenkwam na 41.08 seconden. De Duitse combinatie Ludger Beerbaum/Chaman werd 4e, in een tijd van 42.69.

Philippaerts was de enige Belg die voorbij de eerste ronde kwam, maar vervolgens stootte hij met Challenge van den Begijnakker één balk af in de tweede ronde, waardoor hij op de 11e plaats belandde.

Gudrun Patteet werd met Sea Coast Ferly 27e (5 strafpunten/90.74) en Pieter Devos met Dylano 31e (8/83.55).

In het tussenklassement behoudt de Australische Edwina Tops-Alexander de leiding met 201 punten, voor Rolf-Göran Bengtsson (194 ptn) en de Qatarees Bassem Hassan Mohammed (181 ptn). Constant Van Paesschen blijft met een 17e plaats en 87 punten de beste Belg.