© Reuters

VN-experts waarschuwen voor zware hongersnood in Zuid-Soedan

In het door een burgeroorlog getroffen Zuid-Soedan dreigt er volgens VN-experts een hongersnood met tienduizenden dodelijke slachtoffers. Woordvoerders van het Wereldvoedselprogramma en de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef schatten na een bezoek in een vluchtelingenkamp in het noorden van het land dat 2,9 miljoen mensen acuut hulp nodig hebben van de internationale gemeenschap.

Tot eind 2014 is ongeveer 370 miljoen euro nodig om de ergste nood te ledigen. De kosten voor de verdeling van hulpgoederen in Zuid-Soedan zijn zeven keer hoger dan in andere landen, omdat de aanhoudende gevechten en de regentijd het transport via de weg onmogelijk maakten.

De Verenigde Naties hadden woensdag al voor een “megacrisis” in Zuid-Soedan gewaarschuwd. Geweld en verdrijving legden de economie lam, zei John Ging van het VN-bureau voor noodhulpcoördinatie (Ocha) in New York.

Ondanks een in mei ondertekend vredesakkoord tussen president Salva Kiir en zijn tegenstander Riek Machar wordt het niet rustiger in Zuid-Soedan. Steeds meer mensen vluchten naar het naburige Ethiopië. Het bloedige geweld sinds meer dan zes maanden heeft ook een etnische achtergrond: Kiir is een Dinka, Machar een Nuer. In december escaleerde een machtsstrijd tussen beide politici.

(belga)