Killian Overmeire kan niet geloven dat zijn Lokeren zich laat verrassen door promovendus Westerlo

Killian Overmeire kan niet geloven dat zijn Lokeren zich laat verrassen door promovendus Westerlo© Photo News

Hein Vanhaezebrouck lacht maar groen met de prestatie van zijn AA Gent

Hein Vanhaezebrouck lacht maar groen met de prestatie van zijn AA Gent © BELGA

Onweer op het gezicht van Fred Vanderbiest na de kansloze nederlaag van zijn KVO op het veld van Lierse

Onweer op het gezicht van Fred Vanderbiest na de kansloze nederlaag van zijn KVO op het veld van Lierse© BELGA

De geplaagde Nicolas Castillo viert zijn openingsdoelpunt voor Club Brugge

De geplaagde Nicolas Castillo viert zijn openingsdoelpunt voor Club Brugge © Photo News

Geoffrey Mujangi-Bia scoorde tweemaal voor Standard

Geoffrey Mujangi-Bia scoorde tweemaal voor Standard© BELGA

Genk droop af na de 3-1 nederlaag Achter de Kazerne.

Genk droop af na de 3-1 nederlaag Achter de Kazerne.© Belga

thumbnail: Killian Overmeire kan niet geloven dat zijn Lokeren zich laat verrassen door promovendus Westerlo
thumbnail: Hein Vanhaezebrouck lacht maar groen met de prestatie van zijn AA Gent
thumbnail: Onweer op het gezicht van Fred Vanderbiest na de kansloze nederlaag van zijn KVO op het veld van Lierse
thumbnail: De geplaagde Nicolas Castillo viert zijn openingsdoelpunt voor Club Brugge
thumbnail: Geoffrey Mujangi-Bia scoorde tweemaal voor Standard
thumbnail: Genk droop af na de 3-1 nederlaag Achter de Kazerne.

BEKIJK DE SAMENVATTINGEN OP SPORTWERELD.BE VANAF 23U!

JUPILER PRO LEAGUE. Moeizame overwinningen voor Grote Drie, Genk blijft op de sukkel

De eerste speeldag van de Jupiler Pro League was meteen goed voor enkele verrassingen: promovendus Westerlo klopte subtopper Lokeren in Het Kuipje en een fel verjongd Lierse was merkelijk beter dan het versterkte KV Oostende. Club Brugge, Anderlecht en Standard vestigden moeizame overwinningen, terwijl Genk tegen KV Mechelen voortging op het trieste elan van afgelopen seizoen. Elke dag kunt u de beelden terugvinden op Sportwereld.be om 23u.

Jef Van Hoofstat

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Vanhaezebrouck ziet sterker Cercle

Cercle Brugge dwong tegen AA Gent al vroeg kansen af, terwijl de Buffalo’s zeker voor rust vér onder de verwachtingen bleven. Na rust kende de ploeg van Hein Vanhaezebrouck even een korte opleving, maar langer dan 10 minuten duurde de Gentse dominantie niet. Sterker: naar het einde van de wedstrijd verdiende groen-zwart een doelpunt, maar dat bleef uit. Daardoor moeten beide ploegen vrede nemen met één punt na een doelpuntenloos gelijkspel. Voor Cercle beter dan verwacht maar minder dan verdiend, voor Gent minder dan verwacht maar meer dan ze verdienden.

Westerlo verrast Lokeren in Het Kuipje

Westerlo fleurde zijn terugkeer in de eerste klasse op met een krappe 1-0 zege tegen bekerwinnaar Lokeren. Annys schoof in de 13de minuut de enige treffer van de partij tegen de netten. Lokeren kwam 10 minuten voor tijd langszij via Ansah, maar het doelpunt werd afgekeurd omdat de inleidende voorzet over de achterlijn was gegaan.

Lierse swingt voorbij KV Oostende

Lierse begon de competitie uitstekend. De Kempenaars wonnen met 2-0 van Oostende op de openingsspeeldag, Alhassane Keita was de held van de avond met twee doelpunten.

Club Brugge neemt na rust afstand van Waasland-Beveren

Eerder op de avond liet Club Brugge geen vroege steek vallen op het veld van Waasland-Beveren. Blauw-zwart won met 0-2, al maakten de Bruggelingen pas na rust het verschil. In de eerste helft lagen de Waaslanders zelfs boven tegen een ongeïnspireerd Club, maar na rust bezorgden de geplaagde Nicolas Castillo en Oscar Duarte de bezoekers toch de volle buit.

Standard-jonkies geven signaal aan concurrentie: Charleroi opgerold

Gisteren opende Standard al het Belgische voetbalseizoen met verve: de Rouches rolden in de openingswedstrijd Charleroi op met 3-0. Geoffrey Mujangi-Bia bezorgde de Luikenaars al na 20 minuten een geruststellende 2-0 voorsprong, Mehdi Carcela zette na rust de eindstand op het scorebord.

KV Mechelen dient zwak Genk meteen nederlaag toe

KV Mechelen heeft Racing Genk opnieuw in het sukkelstraatje geduwd. Khaleem Hyland had Genk nochtans na 7 minuten op voorsprong getrapt, maar net zoals vorig seizoen gingen de kopjes van de Genkenaars snel na naar beneden bij een tegentreffer. Die kwam er van de voet van Sofiane Hanni, een nieuwkomer. Daarna ging KVM snel op en over Genk, het won met 3-1. Bij Racing Genk ontbrak Jelle Vossen met een ‘lichte blessure’. De aanvaller heeft waarschijnlijk last van transferkoorts.

Mitrovic en Suarez slepen Anderlecht voorbij Moeskroen

Na 75 minuten billenknijpen is Anderlecht er toch in geslaagd Moeskroen met 3-1 eronder te houden. Het ontsnapte in de tweede helft enkele keren aan een achterstand, maar invaller Matias Suarez forceerde de ommekeer voor paars-wit.

Twee keer Sylla helpt Zulte Waregem voorbij KV Kortrijk

Twee minuten pure klasse van Idrissa Sylla zorgden voor een 2-0 thuisoverwinning voor Zulte Waregem in het burentreffen met KV Kortrijk. De Kerels van Yves Vanderhaeghe drongen na die dubbele optater nog wel aan, maar Essevee kwam op de counter nog het dichtste bij een doelpunt.

Standard-jonkies geven signaal aan concurrentie: Charleroi opgerold

© rr

Standard heeft het Belgische voetbalseizoen 2014-2015 met verve geopend: de Rouches rolden in de openingswedstrijd Charleroi op met 3-0. Geoffrey Mujangi-Bia bezorgde de Luikenaars al na 20 minuten een geruststellende 2-0 voorsprong, Mehdi Carcela zette na rust de eindstand op het scorebord.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Bij Standard staat coach Guy Luzon al enkele weken aan de klaagmuur: er vertrokken vier basisspelers op Sclessin, en er werden amper waardige vervangers binnengehaald. De Israëliër kon enkel nieuwkomer Texeira de wei insturen, de Portugees stond centraal in de verdediging naast de jonge Arslanagic. Ook de jongelingen Marquet en Lumanza kregen hun kans op het middenveld, terwijl voorin Ezekiel verrassend nog deel uitmaakte van de ploeg die hij zo graag zou verlaten.

Felice Mazzu had bij Charleroi wél meer keuze dan vorig jaar, zijn ploeg werd danig versterkt. Zo moesten nieuwkomers Ndongala en Kitambala mee voor gevaar zorgen.Charleroi begon ook goed aan de match, maar na 10 minuten was het opeens massaal verdedigen geblazen en werden de Zebra’s overspoeld. Het was Mujangi-Bia die na 13 minuten de score opende. Iedereen verwachte een voorzet naar Ezekiel, maar de flankspeler vond vanuit een scherpe hoek (en met de hulp van een Charleroi-verdediger) een gaatje tussen de benen van Mandanda. Amper 7 minuten later had Standard al de dubbele voorsprong beet. Het was opnieuw Bia die de bal tussen de benen van de goalie schoot. Daarna namen de Rouches de voet van het gaspedaal en kabbelde de wedstrijd voort, Mazzu kon het amechtige spel van zijn ploeg niet meer aanzien en wisselde al na een half uur de onzichtbare Houdret voor wintertransfer Tainmont. Standard mocht met een dubbele voorsprong de rust in.

Opmerkelijk:

Parfait Mandanda was vorig seizoen één van de sterkhouders bij Charleroi, maar vandaag was Parfait niet perfect. De Franse Congolees werd te makkelijk geklopt bij het eerste doelpunt van Mujangi-Bia, al kon hij daar nog een late deviatie inroepen als excuus. Bij het tweede doelpunt van Bia zag de hele Charleroi-verdediging er niet te best uit, maar opnieuw werd Mandanda door de benen gespeeld. Pijnlijk voor een doelman, zeker zo’n goeie als Mandanda. Mazzu zal hopen dat zijn keeper tegen de volgende wedstrijd weer de vorm van vorig seizoen te pakken heeft.

Hoogtepunten:

2’ - Arslanagic gaat stevig in op Kebano, maar Wouters houdt de kaarten op zak. Met behulp van de vanishing spray zet hij de muur van Standard op de goeie hoogte.

12’ - De eerste echte poging komt op naam van Van Damme. Goeie voorzet van Carcela vanop de rechterflank, maar de linksback kopt het leer over. Hier zat meer in voor de Rouches.

13’ - De eerste goal van deze jaargang komt op naam van Mujangi Bia! De flankspeler doet het allemaal zelf en snijdt simpel voorbij zijn tegenstanders. De hoek lijkt te scherp, maar toch schiet hij het leer tussen de benen van Mandanda én tegen de touwen.

20’ - En daar is de 2-0 al! En het is opnieuw Bia, én opnieuw vindt hij het net door het leer tussen de benen van Mandanda te mikken. Al werd er wel niet aandachtig verdedigd door de defensie van Charleroi, maar daar trekt Bia zich niets van aan.

23’ - Ndongala tikt Carcela aan, en Wouters toont de Charleroi-speler de eerste gele kaart van het seizoen.

29’ - Het loopt voor geen meter bij Charleroi en Mazzu grijpt in. De trainer van Charleroi slachtoffert Houdret. In zijn plaats komt Tainmont.

37’ - Ezekiel met de actie op de rechterkant. Hij kon voorzetten, maar besloot om voor eigen succes te gaan. Mandanda duwt de poging van de spits in hoekschop.

48’ - De bezoekers zijn allerminst furieus uit de kleedkamer gekomen. Het spel ligt voortdurend stil door irritante overtredingen.

51’ - N’Ganga komt onzacht in aanraking met De Camargo en heeft verzorging nodig. Op deze manier komt er geen vaart in het spel.

52’ - Dewaest gaat met de arm vooruit in duel met De Camargo. Dat komt de centrale verdediger op een gele kaart te staan.

56’ - Als de boeken nog niet helemaal dicht waren, dan kunnen ze nu zeker en vast toe. Mehdi Carcela krult een vrije trap over de muur voorbij Mandanda en tekent zo voor de 3-0!

59’ - We hebben er lang op moeten wachten, maar Charleroi heeft zowaar een deftige actie op de mat gelegd. Tainmont met een uitstekende kans, maar hij is te verrast om goed op doel te besluiten.

61’ - François wordt naar de kant gehaald en de grote Coulibaly is zijn vervanger. Al moet er ongeveer een mirakel gebeuren als Charleroi nog iets wil meegraaien vanop Sclessin.

63’ - Stergos Marinos gaat ook op de bon. Hij tikte Mujangi Bia op de enkels, een nutteloze overtreding ter hoogte van de middenlijn.

66’ - Ezekiel snelt à la Robben tegen Spanje voorbij de defensie van Charleroi, maar de Ivoriaan kan niet afdrukken. Dit was de kans op de 4-0.

81’ - Nog eens opwinding! Van Damme poeiert de bal richting doel en Mandanda is geklopt, maar de kapitein knalt het leer tegen 108 km/u hard op de paal. De poging verdiende beter.

84’ - Een kleine tien minuten voor tijd moet Kawashima zijn kunnen tonen op een poging van Ndongala. Na een corner knalt hij richting doel, en de Japanse goalie moest zich strekken.

84’ - De daaropvolgende corner levert opnieuw gevaar op. Deze keer is het Rossini die flauw kan koppen in de handen van Kawashima.

89’ - Kebano zet zich achter de bal voor een vrije trap op een interessante plaats, maar Kawashima gaat goed plat.

Club Brugge neemt na rust afstand van Waasland-Beveren

© rr

Club Brugge heeft op de eerste speeldag in de Jupiler Pro League geen steek laten vallen op het veld van Waasland-Beveren. Blauw-zwart won met 0-2 na een saaie wedstrijd. Nicolas Castillo en Oscar Duarte legden pas na de pauze de zege vast.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De thuisploeg was van bij het fluitsignaal de gevaarlijkste ploeg. Jorn Vermeulen kon na acht minuten dreigen met een kopbal. Club dwong enkele hoekschoppen af maar kon daar geen kansen uit puren. Na een kwartier kreeg Wouter Corstjens een goede schietkans maar zijn poging ging over en naast. Even later kreeg Aboubakar Oumarou dé mogelijkheid op de openingsgoal. Zijn poging ging echter nipt voorlangs.

Bij Club was het huilen met de pet op, ondanks het merendeel van het balbezit. Enkel een knappe actie van ‘Golden Boy’ Nikola Storm deed de fans van blauw-zwart even opleven. Mathew Ryan moest tien minuten voor de pauze alert zijn bij een poging van Ibou maar de 0-0 ruststand was logisch.

Club verhoogt tempo

Michel Preud’homme moet zijn troepen aangevuurd hebben in de kleedkamer want Club was een stuk beter in de tweede helft. Dat resulteerde al in de 49e minuut in een doelpunt. Nicolas Castillo mocht een voorzet van Thomas Meunier helemaal alleen binnen koppen, 0-1. De West-Vlamingen speelden sneller en Waasland-Beveren kon het tempo niet meer volgen.

Vlak voor het uur kreeg Storm een unieke kans op de 0-2. Zijn poging van binnen de zestien, na een mooie aanval, werd gestuit door Colin Coosemans. Aan de overkant was de ingevallen Renaud Emond dicht bij de gelijkmaker. Hij kon echter net niet bij een scherpe voorzet van Oumarou. Dik tien minuten voor tijd kwam Coosemans niet oordeelkundig uit bij een voorzet van Refaelov. Oscar Duarte profiteerde en kopte de 0-2 binnen.

Castillo kreeg nog twee uitstekende kansen om de voorsprong verder uit te diepen maar Coosemans was paraat. Club Brugge start de competitie dus met een verdiende zege en met goed voetbal na de pauze.

Opmerkelijk:

Bij Club Brugge was het 90 minuten tevergeefs wachten op het debuut van Davy De fauw. De aanwinst van Zulte-Waregem kwam verrassend niet van de bank. Dat deed Maxime Lestienne wel, zij het pas een kwartier voor tijd. Lestienne verving Nicola Storm, die een degelijke partij speelde. Opvallend waren ook de oranje truitjes van Club, dat terwijl Waasland-Beveren in het geel speelde.

Hoogtepunten:

8’ Vermeulen kan inkoppen na een vrije trap aan de tweede paal. De bal gaat naast.

14’ Een afvallende bal komt voor de voet van Corstjens. Hij schiet een metertje over.

17’ Goede kans voor de thuisploeg. Oumarou zet Mechele in de wind en gaat op Ryan af. De spits besluit rakelings naast.

19’ Poging van Sobota. Coosemans pakt het schot van de Pool in twee tijden.

21’ Snelle uitbraak van de bezoekers. Het schot van Castillo wordt ontzet.

21’ Prima actie van Storm aan de achterlijn. Zijn voorzet bereikt echter geen ploegmaat.

36’ Refaelov snijdt naar binnen en probeert het in de korte hoek. De bak gaat een halve meter naast.

37’ Poging Ibou. Ryan duwt de bal over zijn doel.

41’ Vrije trap voor Waasland-Beveren. Maric trapt. Ryan heeft flink wat moeite met de botsende bal.

46’ Henkens wordt vrijgespeeld door Oumarou. Het schot van de middenvelder is echter te zwak om Ryan te verontrusten.

49’ GOAL. Castillo scoort voor Club Brugge. De spits kopt een voorzet van Meunier helemaal vrijstaand binnen: 0-1.

58’ Mooie aanval van de bezoekers. Coosemans maakt een poging van Storm onschadelijk.

67’ Poging Oumarou. De spits schiet uit de draai, maar Ryan staat pal.

72’ Vazquez ziet dat Coosemans uit zijn doel staat en probeert een lob. De poging strandt net boven het doel.

72’ Emond net niet. De invaller kan net niet bij de voorzet van Oumarou.

75’ Vazquez trapt een afvallende bal ineens richting doel. Het schot van de Spanjaard belandt in het zijnet.

77’ GOAL. Duarte maakt er na een foutje van Coosemans 0-2 van. Hij kopt een kort genomen corner binnen.

81’ Een voorzet van Oumarou wordt bijna door een speler van Club Brugge in eigen doel gewerkt. Doelman Ryan kan de bal plukken.

87’ Nieuwe prik van de bezoekers, Coosemans duwt het schot van Castillo in corner.

90’ Opnieuw is Club gevaarlijk op corner. Deze keer kopt Castillo richting doel en heeft Coosemans een goeie parade in huis.

Promovendus Westerlo stunt meteen tegen Lokeren

© RR

Westerlo is verrassend goed begonnen aan de competitie. De promovendus was in eigen huis met 1-0 sterker dan Lokeren na een aangename wedstrijd. Maxime Annys scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd. Lokeren zag wel twee goals afgekeurd worden.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De promovendus moest meteen oppassen toen Killian Overmeire uitpakte met een volley. Doelman Koen Van Langendonck moest zich volledig strekken om een snelle tegengoal te vermijden. Lokeren scoorde ook maar het doelpunt werd afgekeurd na een fout op de Westelse doelman. Na vijf minuten moest Van Langendonck alweer aan de bak. Koen Persoons verlengde een voorzet met het hoofd maar Van Langendonck tikte over.

Na de blitzstart van de bezoekers vond Westerlo zijn ritme. Davino Verhulst kon in de 11e minuut een goal van Frédéric Gounongbe nog vermijden maar twee minuten later was het toch raak. Aanwinst Evander Sno schakelde Dennis Odoi (foutief) uit en kon Maxime Annys bereiken. Die legde de 1-0 in het mandje. Westerlo kreeg via Jens Cools en Jarno Molenberghs zelfs kansen op de 2-0. Ref Vanbecelaere floot vijf minuten voor de pauze een penalty voor Westel maar kwam daar na overleg met zijn assistent op terug.

Bekijk hier de fase in kwestie:

Lokeren zoekt maar vindt geen goal

Meteen na rust kreeg Hamdi Harbaoui een goede kans. Hij besloot echter recht op Van Langendonck. Meteen daarna stond het bijna 2-0. Gounougbe werd perfect gelanceerd maar kon oog in oog met Verhulst niet scoren. Daarna ging het tempo omlaag en Lokeren vond aanvallend geen oplossingen.

Remacle en Persoons probeerden het dan maar van ver. Zonder succes. Westerlo trachtte zoveel mogelijk tijd te rekken maar kwam tien minuten voor tijd goed weg. Een doelpunt van de ingevallen Eugene Ansah werd afgekeurd. De grensrechter zag de Lokerse voorzet over de achterlijn gaan. Ansah probeerde het wat later opnieuw maar kon Van Langendonck niet verschalken.

Opvallend:

Promovendus Westerlo pakt op de eerste speeldag meteen de volle buit en dat tegen een team waarvan verwacht wordt dat het Play-Off 1 zal spelen. Lokeren moet herbronnen, hoewel de Waaslanders niet bepaald slecht speelden en een aantal goede kansen afdwongen. Lokeren is echter meteen op achtervolgen aangewezen en verloor zijn eerste twee competitieve wedstrijden op een rij.

Hoogtepunten:

1’ Van Langendonck mag zich meteen volledig strekken op een volley van Lokeren-aanvoerder Overmeire.

2’ De bal ligt in het Westelse doel maar de treffer wordt afgekeurd nadat Van Langendonck werd aangelopen.

4’ De bezoekers nemen de wedstrijd meteen in handen. Remacle wordt weggestuurd op rechts. Centraal staat Harbaoui klaar om binnen te duwen, maar Maertens kan nog net de voorzet onderscheppen.

5’ Persoons verlengt een corner met het hoofd. Van Langendonck tikt het leer met één hand vanonder de lat buiten.

11’ Westerlo dreigt voor het eerst en het was bijna raak. Gougnougbe met de kopbal na een vrije trap. Verhulst houdt zijn netten schoon met een zweefsprong. Even later wuift Vanbecelaere de roep om een penalty voor de thuisploeg weg.

13’ GOAL. Het Kuipje davert! Evander Sno mag op links doorgaan nadat hij Odoi uit evenwicht bracht. Hij wacht geduldig met zijn voorzet en ziet aan de tweede paal Annys opduiken. Die blijft beheerst en schuift de 1-0 binnen.

21’ Westerlo heeft vertrouwen getankt na de goal van Annys. Cools test Verhulst met een afstandsschot, de goalie gaat daarna goed plat op de inzet van Molenberghs.

31’ Sno wordt niet aangevallen door Odoi en mikt naar de verste hoek. Zijn poging mist kracht, Verhulst pakt.

39’ Verwarring alom. Vanbecelaere wijst eerst naar de stip nadat Scholz verhindert dat Gounougbe kan afdrukken. Na een gesprek met zijn assistent komt de scheidsrechter terug op zijn beslissing en geeft een doeltrap aan Lokeren.

48’ Scherpe voorzet vanop rechts, Harbaoui besluit recht op Van Langendonck.

52’ De aanvaller wordt op het perfecte moment gelanceerd en staat oog in oog met Verhulst. Hij wijkt uit en schiet dan hoog over.

58’ Een schot van Overmeire wordt nog afgeblokt door Geudens, de herneming van Dutra zoeft enkele meters over de Kempense kooi.

61’ Apau is van zijn positie weg en dus moet Geudens proberen Remacle af te stoppen. Die knijpt naar binnen, Van Langendonck pakt het grondscherend schot.

77’ Vanaken met de doorsteekpass naar Persoons. Die haalt meteen de trekker over: naast. Een voorzet naar Harbaoui was wellicht een betere optie geweest.

81’ Ansah duwt een voorzet tegen de netten maar opnieuw gaat het feestje niet door. De Lokerse voorzet wordt nog lichtjes aangeraakt door Apau. De assistent-scheidsrechter is van oordel dat de bal daarna de achterlijn heeft overschreden.

86’ Eindelijk nog eens een vloeiende combinatie van Lokeren. Van Langendonck laat zich niet verrassen door het schot van Ansah.

Herbeleef de wedstrijd

Efficiënt Lierse houdt Oostende makkelijk af

© RR

Lierse is de competitie uitstekend begonnen. De Kempenaars wonnen namelijk met 2-0 van Oostende op de openingsspeeldag van de Jupiler Pro League. Alhassane Keita was de held van de avond met twee doelpunten.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Beide teams leken er zin in te hebben en zorgden voor een leuke aanvangsfase. Tot veel kansen leidde dat echter niet. Fernando Canesin was de gevaarlijkste man maar doelman Ihor Berezovskyy kwam nauwelijks in de problemen. Ondertussen pakte Oostende al drie keer geel. Lierse sloeg in de 20e minuut toe. Alhassane Keita scoorde de 1-0 na een voorzet van Hamari Traoré. Drie minuten later was het al 2-0. Opnieuw Keita was de afwerker na een mooie aanval van de Kempenaars.

KVO was aangeslagen en moest een tijd lang herstellen van de Kempense mokerslag. Ei zo na werd het zelfs 3-0 maar de poging van Wanderson Wamberto werd door Didier Ovono gered. De doelman van Oostende had daarna verzorging nodig. De voorsprong van Lierse bij de rust was meer dan verdiend.

Lierse controleert

Bjorn Ruytinckx mocht na de rust invallen en ging meteen stevig door op Hernan Losada. De Argentijn kon echter doorspelen. Veel meer kregen de Oostende-fans niet te zien. Lierse hield makkelijk stand terwijl de kustboys niet aan kansen toekwamen. Na een dik uur was Canesin bijna gevaarlijk maar Berezovskyy kwam goed uit.

De Oostendse motor viel helemaal stil en Lierse was niet van plan om aanvallend nog veel voor te stellen gezien de 2-0 voorsprong. In de slotfase zette Oostende echter nog alles op alles en bijna resulteerde dat nog in de aansluitingstreffer. Een doelpunt van Niels De Schutter werd afgekeurd voor een duwfout en een poging van Canesin, alweer hij, spatte uiteen op de dwarslat.

Opvallend:

Het ambitieuze Oostende krijgt meteen een tik te verwerken. De kustboys speelden een draak van een wedstrijd en konden Lierse eigenlijk nauwelijks bedreigen. Als Oostende beter wil doen dan vorig seizoen zal het volgende week thuis tegen kampioen Anderlecht uit een ander vaatje moeten tappen. Lierse begint verrassend sterk en vooral ontzettend efficiënt. Voor een team dat het vorig seizoen moeilijk had met scoren, is dat een goed voorteken.

Hoogtepunten:

11’ Poging Canesin. De doelman van Lierse gaat goed plat.

20’ GOAL. Alhassane Keita scoort voor Lierse SK. De spits, die ook in de voorbereiding goed bezig was, zet de bordjes op 1-0. Hij kan helemaal alleen binnen schieten op voorzet van Traoré.

23’ GOAL. Al snel na de 1-0 verdubbelt dezelfde Keita de score na een mooie aanval.

37’ Jali gaat even fel tekeer na een overtreding op hem.

38’ Wanderson moest scoren, maar Ovono heeft een goeie redding in huis.

47’ Hij gaat stevig door op Losada, maar de Argentijn kan verder spelen.

60’ Bourabia gaat gretig neer in de zestien, maar scheidsrechter Geldhof tuimelt er niet in.

63’ Bijna Canesin. De doelman van Lierse komt echter gepast uit.

88’ De Schutter scoort voor de bezoekers, maar de scheidsrechter had al gefloten voor een duwfout.

90’ De bal van Canesin spat uiteen op de dwarsligger, pech voor Oostende.

Herbeleef de wedstrijd

Vernieuwd Gent raakt niet voorbij verrassend Cercle Brugge

© rr

Op de eerste speeldag van de Jupiler Pro League boekte AA Gent meteen een teleurstellend resultaat: het raakte niet verder dan een scoreloos gelijkspel op het veld van Cercle Brugge. Groen-zwart domineerde grote stukken van de wedstrijd en verdiende eigenlijk meer.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Het nieuwe AA Gent overtuigde voor rust geenszins bij Cercle Brugge. De eerste helft was ronduit ondermaats met een gevaarlijkere thuisploeg. In de tweede helft zagen we toch wat meer kansen met opnieuw Cercle als meest dreigende ploeg. Vooral Stipe-Bacelic toonde zich gevaarlijk, maar ook zijn vervanger Valcke en de kwieke D’Haene waren bedrijvig.

Aan de overzijde was Raman de gevaarlijkste man, maar was onder meer Pollet onzichtbaar. Er ontbrak samenhang bij de bezoekers. Het is dus duidelijk dat Hein Vanhaezebrouck nog werk heeft in de Ghelamco Arena, al is dat helemaal in het begin van het seizoen niet abnormaal.

Hoogtepunten:

5’ - Dussenne kopt een hoekschop maar net voorlangs het doel van Sels. Het eerste kansje was zo voor de thuisploeg.

10’ - De bezoekers kamperen nu toch iets nadrukkelijker op de Brugse speelhelft, al blijft de druk steriel en levert ze weinig kansen op.

26’ - De hoekschoppen van de thuisploeg leveren steevast hete standjes op voor het doel van Sels, maar echt ingrijpen heeft de Gentse goalie nog niet moeten doen.

30’ - Cercle komt er snedig uit, maar het ultieme schot van D’Haene wordt in hoekschop ontzet. De meeste dreiging komt van de thuisploeg.

34’ - Eindelijk krijgen we de eerste kans van de Buffalo’s te zien. Op aangeven van Oussalah draait Dejaeghere zich eerst nog goed vrij, om vervolgens net over het doel van Werner te besluiten.

40’ - Zolotic kopt een hoekschop hoog over het doel van Werner. Het ziet er niet naar uit dat we nog een doelpunt zullen te zien krijgen voor de rust.

42’ - Wils krijgt een vrije trap pardoes op het hoofd, en Sels moet redding brengen.

43’ - N’Diaye gaat zijn kans van net buiten de zestien meter, en dwingt Sels zo tot een redding. De Gentse doelman bokst de bal in hoekschop.

54’ - Lepoint gaat als invaller voorop in de strijd, en zorgt voor dreiging met zijn infiltraties. Dat zorgt er ook voor dat Gent intussen echt baas is in deze wedstrijd.

61’ - Kabananga krijgt een flinke por in de rug maar stond buitenspel. Van een strafschop kan er dus geen sprake zijn.

65’ - Stipe-Bacelic kopt een goeie voorzet niet goed genoeg in. Hier zat meer in voor Cercle, dat het evenwicht in deze tweede helft intussen meer dan hersteld heeft.

73’ - Vanuit het niets (en vanop 25 meter) gaat Raman zijn kans, en zijn schot scheert de paal. Prima poging!

76’ - Sels moet alles uit de kast halen op een schot van Stipe-Bacelic en vervolgens op de rebound van Kabananga. De Gentse goalie had al een stuk meer werk op te knappen dan zijn collega aan de overkant.

84’ - Invaller Sam Valcke toont zich wel. Enkele seconden nadat hij wat opportunistisch een strafschop trachtte af te dwingen, stelt hij Sels op de proef.

Ontdek hier de opstellingen en wedstrijdinfo!

KV Mechelen dient zwak Genk meteen nederlaag toe

© BElga

KV Mechelen heeft Racing Genk opnieuw in het sukkelstraatje geduwd. Khaleem Hyland had Genk nochtans na 7 minuten op voorsprong getrapt, maar net zoals vorig seizoen gingen de kopjes van de Genkenaars snel na naar beneden bij een tegentreffer. Die kwam er van de voet van Sofiane Hanni, een nieuwkomer. Daarna ging KVM snel op en over Genk, het won met 3-1. Bij Racing Genk ontbrak Jelle Vossen met een ‘lichte blessure’. De aanvaller heeft waarschijnlijk last van transferkoorts.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Racing Genk was vol goede moed begonnen aan hun openingswedstrijd, en dat vertaalde zich in een snel openingsdoelpunt. Al na zeven minuten hield Mboyo de bal goed bij in de zestien. Hij legde terug tot bij de aanstormende Hyland, die met een lage schuiver Pacovski verschalkte. Na die openingstreffer zakte Racing Genk wat terug, KV Mechelen profiteerde na een mooie actie van Claes. Hij bediende Sofiane Hanni, die helemaal vrijstond aan de tweede paal. De nieuwe middenvelder van KV Mechelen kon niet meer missen en schoof de 1-1 in de lege doelmond. Daarna kroop de vertwijfeling in het spel van Racing Genk, in twee minuten ging het van 1-1 naar 3-1 voor de thuisploeg. Eerst was het Adesanya die een rebound binnentrapte, daarna werkte Claes een goede aanval mooi af. Met een lage schuiver zette hij de 3-1 eindstand al voor de rust op het bord.

Na de koffie probeerde Genk nog iets terug te doen, maar toen Hyland na 54 minuten zijn tweede gele kaart, en dus rood, kreeg, moest Genk de hele tweede helft met tien verder. Een strenge beslissing van scheidsrechter Van de Velde. KV Mechelen kwam daarna niet meer in de problemen, het pakt de scalp van Racing Genk en meteen een eerste overwinning. Racing Genk moet dringend gaan bezinnen.

Anderlecht met de nodige moeite voorbij Moeskroen

© Belga

Na 75 minuten billenknijpen is Anderlecht er toch in geslaagd Moeskroen met 3-1 eronder te houden. Het ontsnapte in de tweede helft enkele keren aan een achterstand, maar invaller Matias Suarez forceerde de ommekeer voor paars-wit.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Anderlecht begon met haast hetzelfde elftal als datgene dat in de Supercup Lokeren klopte met 2-1. Enkel gelegenheidsrechtsback Fabrice N’Sakala verdween naar de bank ten voordele van Andy Najar. Matias Suarez begon op de bank bij paars-wit, waar Cyriac en Mitrovic in de spits liepen.

Voor de landskampioen zou promovendus Moeskroen-Péruwelz niet meer dan een smakelijk hapje mogen zijn en de Brusselaars trokken dan ook meteen ten aanval. Het regende hoekschoppen en Anderlecht drukte flink door, maar het was wachten tot er een kwartier op de klok stond vooraleer het écht alle hens aan dek was bij Moeskroen-Péruwelz. En het was meteen raak ook: Goh Bi Cyriac vond Frank Acheampong, die de bal maar voor het intikken had. Na de vroege 1-0 ging het tempo logischerwijs naar beneden, maar de Waalse fusieclub kon maar weinig aanrichten voor het doel van Thomas Kaminski.

Het was wachten tot de veertigste minuut tot de ex-doelman van Beerschot echt aan de slag moest, maar de reactie van Anderlecht was veel feller: een sterke Dennis Praet vond Aleksandar Mitrovic voor doel, maar de clubtopschutter van vorig seizoen kruiste zijn kopbal te veel. Een onbegrijpelijke misser waar Anderlecht nog spijt van zou krijgen.

Anderlecht ontsnapt aan de achterstand

Want in de tweede helft tapten de roodhemden uit een ander vaatje. Eerst deelde Mezague nog een waarschuwingsprikje uit, maar op het uur trapte de Fransman Badry de bal vanuit een scherpe hoek prachtig voorbij Kaminski. Het Astridpark werd muisstil, en een minuut later klonk het eerste schrille gefluit al door het stadion: knullig balverlies had Moeskroen-middenvelder Vandendriessche in schietpositie gebracht. Zijn schot werd door de vingertoppen van Kaminski nog net tegen de lat getikt. Vijf minuten later kreeg ook Diaby dé kans op de 1-2, maar helemaal alleen voor de Anderlecht-doelman week hij te ver uit en trapte de bal vervolgens naast het doel.

Besnik Hasi begreep dat hij de boel moest omgooien. Matias Suarez en Nathan Kabasele kwamen in plaats van Cyriac en Milivojevic om meer aanvallend te gaan spelen. Dat werkte bijna meteen: eerst vond Suarez Youri Tielemans. De youngster van Anderlecht schilderde de bal op het hoofd van Mitrovic, die de bal vanuit een wel heel moeilijke positie knap in de korte hoek wist binnen te koppen. En enkele minuten later zorgde alweer de combinatie Mitrovic-Suarez ervoor dat het helemaal over and out was voor Moeskroen. De Serviër vond Suarez met een mooi afleggertje, die de bal even met de hand meenam alvorens al vallend voorbij doelman Cros te werken.

Opmerkelijk: Anderlecht kon voor de eerste keer in vier jaar tijd zijn openingswedstrijd winnen. De vorige drie keer eindigde paars-wit toen wel steeds als landskampioen.

Belangrijkste fases:

1’ Paars-wit begint meteen aanvallend. Tielemans mag twee hoekschoppen nemen maar erg precies zijn de corners van de youngster niet.

2’ Tielemans knalt op doel en zijn schot wijkt af op een rood been. Ook de derde corner van de middenvelder kan beter.

8’ Verre voorzet van Najar maar doelman Cros springt hoog en plukt de bal uit de lucht.

10’ Prima actie van Mitrovic en de vrijgstaande Praet trapt op de benen van Delacourt.

11’ De Serviër Milivojevic zet klaar voor een vrije trap. De middenvelder krult de Brazuca over het rode muurtje maar doelman Cros is bij de pinken.

14’ Anderlecht scoort in het openingskwartier. Praet en Cyriac dollen wat in de zestien en Acheampong devieert de bal van de Ivoriaan voorbij doelman Cros.

21’ Steeven Langil probeert tegen te prikken maar zijn schot wordt afgeblokt. Het wordt zo een simpel vangballetje voor doelman Kaminski.

25’ De roodhemden zetten een stap naar voor en drukken Anderlecht achteruit. De vinnige Langil loopt Najar voorbij maar zijn voorzet is niet secuur genoeg. Coach Hasi ziet het niet graag gebeuren en vuurt zijn jongens aan vanaf de zijlijn.

33’ Praet schudt een actie uit de sloffen op de linkerflank en zwiept de bal voor de kooi. Milivojevic duikt op in de zestien maar Monteyne komt gepast tussen.

39’ Michel krult een vrije trap naar de verste paal maar Kaminski tikt de bal uit zijn kooi. Eerste gevaar van de bezoekers.

43’ Opnieuw een perfecte voorzet van een bedrijvige Praet maar Mitrovic kopt de bal naast het doel van Cros. Deze bal moet er altijd in.

46’ Acheampong is sneller dan Pieterjan Monteyne maar zijn voorzet is te scherp voor Mitrovic.

47’ Mezague springt na een corner hoger dan Mbemba maar knikt de hoekschop net naast. Hier komt paars-wit goed weg.

49’ Kaminksi moet ver uit zijn doel komen om Diaby af te stoppen. Hij trap de bal weg voor de aanstormende spits.

51’ Praet kapt zich vrij en haalt dan met rechts uit. Doelman Cros gaat goed naar de grond en duwt de bal weg.

56’ Mitrovic kopt een gekraakt schot van Tielemans tegen de netten maar er was al gevlagd voor buitenspel. Het feest gaat niet door voor de Serviër.

61’ Badry wordt vrijgespeeld in de zestien en de Fransman krult de bal netjes met de linker voorbij Kaminski.

62’ Een minuut na de gelijkmaker valt de bal voor de voet van Vandendriessche. De kapitein twijfelt niet en knalt de Brazuca via de vingertoppen van Kaminski tegen de lat.

70’ Tielemans trapt de bal in het pak. De bal komt tot bij Mbemba. De Congolees controleert met de borst en jaagt de Brazuca dan hoog over.

72’ Invaller Mohamed zet Diaby alleen voor het doel van Kaminski. De Fransman wijkt te ver uit en schiet dan met rechts naast het open doel. Wat een kans voor de bezoekers.

75’ Tielemans zet voor en Mitrovic komt voor Delacourt en knikt de 2-1 tegen de netten. opluchting in het Astridpark.

78’ Mooie flits van invaller en joker en Suarez. In twee tijden, met een beetje geluk, stift hij de bal over doelman Cros. Ook al kwam er een handje bij kijken, toch wel een mooie goal.

80’ Mitrovic controleert met de borst en haalt dan uit met een retro. De bal gaat een half metertje over.

81’ Kabasele tovert zich vrij tussen twee spelers en levert dan haarfijn in bij Mitrovic. Mitrogoal mist het doel op een haar na. Het publiek lust er wel pap van.

Speeldag 1 Jupiler Pro League: Bekijk hier alle 18 goals

© Belga

Zulte Waregem heeft zondag in de slotwedstrijd van de openingsspeeldag in de Jupiler Pro League KV Kortrijk met 2-0 wandelen gestuurd. Vrijdagavond was vicekampioen Standard met 3-0 te sterk voor Charleroi. En zaterdag ging Club Brugge met de drie punten aan de haal bij Waasland-Beveren. Het werd 0-2. Westerlo (1-0 tegen Lokeren) en Lierse (2-0 tegen Oostende) behaalden in eigen huis een driepunter, terwijl Cercle Brugge-Gent op 0-0 eindigde.

Standard-jonkies geven signaal aan concurrentie: Charleroi opgerold

© BELGA

Standard heeft het Belgische voetbalseizoen 2014-2015 met verve geopend: de Rouches rolden in de openingswedstrijd Charleroi op met 3-0. Geoffrey Mujangi-Bia bezorgde de Luikenaars al na 20 minuten een geruststellende 2-0 voorsprong, Mehdi Carcela zette na rust de eindstand op het scorebord.

Club Brugge neemt na rust afstand van Waasland-Beveren

© RR

Club Brugge heeft op de eerste speeldag in de Jupiler Pro League geen vallen op het veld van Waasland-Beveren. Blauw-zwart won met 0-2 na een saaie wedstrijd. Nicolas Castillo en Oscar Duarte legden pas na de pauze de zege vast.

Bekijk de samenvatting

De thuisploeg was van bij het fluitsignaal de gevaarlijkste ploeg. Jorn Vermeulen kon na acht minuten dreigen met een kopbal. Club dwong enkele hoekschoppen af maar kon daar geen kansen uit puren. Na een kwartier kreeg Wouter Corstjens een goede schietkans maar zijn poging ging over en naast. Even later kreeg Aboubakar Oumarou dé mogelijkheid op de openingsgoal. Zijn poging ging echter nipt voorlangs.

Bij Club was het huilen met de pet op, ondanks het merendeel van het balbezit. Enkel een knappe actie van ‘Golden Boy’ Nikola Storm deed de fans van blauw-zwart even opleven. Mathew Ryan moest tien minuten voor de pauze alert zijn bij een poging van Ibou maar de 0-0 ruststand was logisch.

Club verhoogt tempo

Michel Preud’homme moet zijn troepen aangevuurd hebben in de kleedkamer want Club was een stuk beter in de tweede helft. Dat resulteerde al in de 49e minuut in een doelpunt. Nicolas Castillo mocht een voorzet van Thomas Meunier helemaal alleen binnen koppen, 0-1. De West-Vlamingen speelden sneller en Waasland-Beveren kon het tempo niet meer volgen.

Vlak voor het uur kreeg Storm een unieke kans op de 0-2. Zijn poging van binnen de zestien, na een mooie aanval, werd gestuit door Colin Coosemans. Aan de overkant was de ingevallen Renaud Emond dicht bij de gelijkmaker. Hij kon echter net niet bij een scherpe voorzet van Oumarou. Dik tien minuten voor tijd kwam Coosemans niet oordeelkundig uit bij een voorzet van Refaelov. Oscar Duarte profiteerde en kopte de 0-2 binnen.

Castillo kreeg nog twee uitstekende kansen om de voorsprong nog verder uit te diepen maar Coosemans was paraat. Club Brugge start de competitie dus met een verdiende zege en met goed voetbal na de pauze.

Opmerkelijk:

Bij Club Brugge was het 90 minuten tevergeefs wachten op het debuut van Davy De fauw. De aanwinst van Zulte-Waregem kwam verrassend niet van de bank. Dat deed Maxime Lestienne wel, zij het pas een kwartier voor tijd. Lestienne verving Nicola Storm, die een degelijke partij speelde. Opvallend waren ook de oranje truitjes van Club, dat terwijl Waasland-Beveren in het geel speelde.

Hoogtepunten:

8’ Vermeulen kan inkoppen na een vrije trap aan de tweede paal. De bal gaat naast.

14’ Een afvallende bal komt voor de voet van Corstjens. Hij schiet een metertje over.

17’ Goede kans voor de thuisploeg. Oumarou zet Mechele in de wind en gaat op Ryan af. De spits besluit rakelings naast.

19’ Poging van Sobota. Coosemans pakt het schot van de Pool in twee tijden.

21’ Snelle uitbraak van de bezoekers. Het schot van Castillo wordt ontzet.

21’ Prima actie van Storm aan de achterlijn. Zijn voorzet bereikt echter geen ploegmaat.

36’ Refaelov snijdt naar binnen en probeert het in de korte hoek. De bak gaat een halve meter naast.

37’ Poging Ibou. Ryan duwt de bal over zijn doel.

41’ Vrije trap voor Waasland-Beveren. Maric trapt. Ryan heeft flink wat moeite met de botsende bal.

46’ Henkens wordt vrijgespeeld door Oumarou. Het schot van de middenvelder is echter te zwak om Ryan te verontrusten.

49’ GOAL. Castillo scoort voor Club Brugge. De spits kopt een voorzet van Meunier helemaal vrijstaand binnen: 0-1.

58’ Mooie aanval van de bezoekers. Coosemans maakt een poging van Storm onschadelijk.

67’ Poging Oumarou. De spits schiet uit de draai, maar Ryan staat pal.

72’ Vazquez ziet dat Coosemans uit zijn doel staat en probeert een lob. De poging strandt net boven het doel.

72’ Emond net niet. De invaller kan net niet bij de voorzet van Oumarou.

75’ Vazquez trapt een afvallende bal ineens richting doel. Het schot van de Spanjaard belandt in het zijnet.

77’ GOAL. Duarte maakt er na een foutje van Coosemans 0-2 van. Hij kopt een kort genomen corner binnen.

81’ Een voorzet van Oumarou wordt bijna door een speler van Club Brugge in eigen doel gewerkt. Doelman Ryan kan de bal plukken.

87’ Nieuwe prik van de bezoekers, Coosemans duwt het schot van Castillo in corner.

90’ Opnieuw is Club gevaarlijk op corner. Deze keer kopt Castillo richting doel en heeft Coosemans een goeie parade in huis.

Twee minuten pure klasse helpen Zulte Waregem voorbij KV Kortrijk

© BELGA

Twee minuten pure klasse van Idrissa Sylla zorgden voor een 2-0 thuisoverwinning voor Zulte Waregem in het burentreffen met KV Kortrijk. De Kerels van Yves Vanderhaeghe drongen na die dubbele optater nog wel aan, maar Essevee kwam op de counter nog het dichtste bij een doelpunt.