© Belga

-

Belgisch kampioen Jens Debusschere spurt naar zege in Ronde van Wallonië

Jens Debusschere (Lotto-Belisol) heeft zaterdag de eerste etappe in de Ronde van Wallonië (2.BC) gewonnen en is dan ook de eerste leider. Na 147,9 kilometer tussen Frasnez-Lez-Anvaing en Doornik kwam de Belgische kampioen als eerste over de meet. Hij finishte voor Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick.Step) en de Spanjaard Juan José Lobato (Movistar).

Julien Stassen (Wallonie-Bruxelles), Zico Waeytens (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Thomas Wertz (Color Code-Biowanze) kleurden de vlucht van de dag. Op 22 kilometer van de finish werden ze echter gegrepen, waardoor er gesprint werd voor de ritzege.

De Ronde van Wallonië zag de afgelopen week met Tom Boonen en Philippe Gilbert twee belangrijke deelnemers uitvallen. De winnaar van vorig jaar, Greg Van Avermaet, is er in deze editie niet bij.

Zondag staat de tweede etappe op het programma, een rit over 193,1 kilometer tussen Peronnes-Lez-Antoing en Perwez. De vijfdaagse eindigt woensdag in Ans.

Jens Debusschere: ‘Dit is een mooie verrassing’

© BELGA

Jens Debusschere (Lotto-Belisol) heeft zaterdag de eerste etappe in de Ronde van Wallonië gewonnen. ‘Dit is een mooie verrassing’, lachte de Belgische kampioen na afloop.

‘Ik heb na mijn BK-zege een periode van rust genomen’, aldus Debusschere, die met zijn vriendin naar Toscane trok, en vervolgens op stage ging met trainingsmaatje Gianni Meersman, die zaterdag als tweede finishte. ‘We hebben daar dan wel hard gewerkt.’

‘Het is bijzonder fijn om mijn eerste race in de tricolore trui te kunnen winnen’, aldus Debusschere, die ook de gele leiderstrui mag aantrekken in Wallonië. ‘Zondag zou ik graag opnieuw winnen in de sprint. De drie laatste ritten zijn dan weer wat te zwaar, dan zal ik werk verrichten voor Tim Wellens en Maxime Monfort. Zij kunnen beter presteren in de Ardeense heuvels.’

Debusschere heeft ook de komende weken nog een gevuld programma. ‘Ik trek straks nog naar de Eneco Tour, waar ik André Greipel zal ondersteunen. Daarna staat de Vuelta gepland, waar ik samen met Kris Boeckmans de rol van sprinter zal opnemen.’