© AP

Noorwegen voert grenscontroles in door terreurdreiging

De Noorse politie is in de nacht van vrijdag op zaterdag begonnen met tijdelijke identiteitscontroles aan zijn grenzen, inclusief aan de binnengrenzen van de Shengenzone waar normaal vrij verkeer geldt. Noren en EU-burgers moeten hun identiteit kunnen bewijzen, meldt de politie. Terreurdreiging ligt aan de basis van de maatregel.

De ordediensten in Noorwegen zijn in hoogste staat van paraatheid nadat de Noorse inlichtingendienst PST had gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag in de komende dagen door teruggekeerde Syrië-strijders. In de hoofdstad Oslo staan agenten bij belangrijke plaatsen. De Joodse musea in Oslo en Trondheim sloten vrijdag hun deuren uit vrees dat ze doelwit zouden zijn.

De politie adviseert het publiek om waakzaam te zijn en vraagt om verdachte zaken onmiddellijk te melden. Ordehandhavers en evenementorganisatoren staan in dialoog over het nemen van de juiste veiligheidsmaatregelen. Maar de Noorse politie waarschuwt ook voor onjuiste informatie en vraagt sceptisch te staan tegenover geruchten die via sociale media circuleren.