© GVA

Koop eens een guillotine

Op de veilingwebsite Catawiki is een opmerkelijke verzameling onder de hamer gegaan. Een Nederlandse verzamelaar verkocht er negen authentieke martelwerktuigen. Het pronkstuk was een guillotine uit de Franse Revolutie. Die werd afgeklopt op 8000 euro.

nadb

Daarnaast behoorden ook onder meer een pijnbank, een rekbank en een schandpaal tot de collectie. Allemaal ging het om onvervalste martelwerktuigen die vooral in de 17de en de 18de eeuw in heel Europa door beulen werden gebruikt. De veiling van die folterwerktuigen op de website Catawiki werd donderdag na twee weken afgerond. De verkochte stuks kwamen uit een privécollectie van een Nederlandse verzamelaar.

“Een groot deel van zijn verzameling kwam uit een voormalig martelmuseum in Italië”, zegt Mark Borgman, marketingmanager bij Catawiki. “De particulier heeft jaren aan zijn collectie gewerkt, maar hij doet nu enkele stuks van de hand om plaats te maken voor nieuwe verzamelitems.”

Het topstuk was een Franse guillotine uit 1790, die volop werd gebruikt tijdens de Franse Revolutie. “In België zijn er volgens mij maar drie authentieke guillotines”, zegt Borgman. “Het foltertuig dat we hier aanboden, is dus heel zeldzaam. De meeste foltertuigen zijn destijds vernietigd. De overgebleven exemplaren zijn nu vooral te vinden in musea.”

De guillotine werd uiteindelijk verkocht aan een martelmuseum in Nederland voor de prijs van 8000 euro. Dat was wel heel wat minder dan de geschatte waarde. Experts hadden aangegeven dat de waarde wel 17.000 euro kon zijn. Andere dure stuks die de lijst op Catawiki vervolledigden, waren een pijnbank, verkocht voor 2000 euro, een schandpaal voor 1400 euro en een zeventiende-eeuwse overspelspits voor 1250 euro.

Lees meer in uw krant