© Reuters

Australische premier pleit voor missie naar Oekraïne

‘Nog onbedekte stoffelijke resten op rampplek’

Australische onderzoekers hebben vrijdag op de rampplek van vlucht MH17 nog onbedekte stoffelijke resten van slachtoffers gevonden. Dat zei de Australische premier Tony Abbott zaterdag tijdens een persconferentie. De vondst maakt volgens hem precies duidelijk waarom er een missie naar het gebied moet om de plek van de ramp te beveiligen.

lej

‘Overduidelijk zijn er nog onbedekte lichamen in het gebied’, aldus de premier. ‘De aanwezigheid van nog niet geborgen resten maakt het belangrijker dan ooit dat er een internationaal team naar de rampplek gaat om de resten te bergen, om te helpen bij onderzoeken en om recht te krijgen voor de slachtoffers en hun geliefden’, aldus Abbott.

‘Elke dag dat de rampplek niet is beveiligd, vindt er meer verstoring plaats en staan de resten bloot aan het vernietigende werk van de zomer, dieren, gerommel et cetera.’

MH17: Nog onbedekte menselijke resten

De voorlopig laatste twee vluchten met stoffelijke resten van de vliegramp in Oekraïne zijn vanmiddag geland in Eindhoven. Op de luchthaven waren 350 nabestaanden aanwezig. In totaal zijn nu 227 kisten overgebracht. Een Australisch echtpaar dat een dochter verloor bij de vliegtuigramp heeft de plaats van de crash bezocht. Het is de enige manier om afscheid te nemen, zeggen ze.